Най-рано през 2020 г. може да се очаква България да

...
Най-рано през 2020 г. може да се очаква България да
Коментари Харесай

Кабинетът раздаде ударно близо 280 млн. лв. за транспортни проекти

Най-рано през 2020 година може да се чака България да има по-широк пък към Сърбия

© Мария Съботинова Още по тематиката
Започват два търга за 250 млн. лева за пътя София - Калотина

България ще има по-широк път до Сърбия най-рано през 2020 година
13 сеп 2017
Правителството отпусна 100 млн. лева за поправки на пътища

Пътната организация разполага с над 250 млн. лева за такива действия по програмата " Региони в напредък "
7 сеп 2017 Близо 280 млн. лева спомагателни разноски по транспортни планове утвърди на съвещанието си в сряда държавното управление. Най-голямата част от тях - над 158 млн. лева, са за модернизацията на първата част от пътя от Калотина до София. Други 85 млн. лева пък кабинетът утвърди за улични поправки във Варна. Още 35 млн. лева ще получи и транспортното министерство, като те ще бъдат предоставени целево на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) за довеждане докрай на железопътни планове.

От София до Калотина
През септември бяха пуснати два търга за разширението на две прави на пътя София - Калотина. Първият е за правата от граничния пункт на Калотина до пътния възел при Драгоман - 14.5 км, като се планува строителство на автомагистрала с габарит 25.5 м, както и голям брой уреди. Търгът е на стойност към 141.6 млн. лева без Данък добавена стойност, като част от средствата - 20 млн. евро, са обезпечени от механизма " Свързана Европа ". Първоначално предложения се подаваха до 13 ноември, само че в това време Агенция " Пътна инфраструктура " го е коригирала на 30 ноември. Срокът за осъществяване е 852 календарни дни.
Вторият търг е за правата сред Драгоман и Сливница на стройност към 117 млн. лева без Данък добавена стойност. И в този сектор ще бъде направено уголемение до габарит 27 м, като пътят ще стане четирилентов. Първоначалният период за предложения - 16 ноември, е продължен до 4 декември. Срокът за осъществяване на поръчката е 910 календарни дни.
Одобрените в сряда 158.2 млн. лева са за финансиране на част от тези търгове. Министрите поеха ангажимент страната да обезпечи и остатъка от средствата, само че не е посочен съответен времеви период.
В момента третият сектор на пътя - от околовръстния път на София до Сливница, има по две ленти за посока, а по-късно остава по една. През август беше обявено, че китайски вложители имат интерес да финансират разширението му, само че към този момент няма развиване.
Така най-рано през 2020 година може да се чака България да има по-широк пък към Сърбия. Сърбия от своя страна до края на 2017 година ще е подготвена с автомагистралата от Ниш до Калотина, както и с магистралния сектор към границата с Хърватия. Това, както и последващото стартиране на разширения път в българския сектор, ще докара до съществено понижаване на времето за пътешестване. Пътят е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

И пари за поправки във Варна
Общо 85 млн. лева ще получи община Варна за улични поправки. Част от парите са предопределени за ремонт на бул. " Васил Левски " в сектора от ул. " Подвис " до ул. " Девня ", а друга - за създаване на пробив на бул. " Сливница " от бул. " Ян Хунияди " до бул. " Атанас Москов ". Очаква се с двата плана да се разрешат проблемите с трафика на града, като потокът от автомагистрала " Хемус " на път за курортите ще бъде отклонен отвън центъра.
Порцията обилно финансиране идва, откакто през лятото при посещаване във Варна министър председателят Борисов се ангажира страната да помогне на града да реши казуса с трафика, като уточни, че парите ще дойдат и от бюджета, и от Европейската капиталова банка.

За жп планове
Допълнителни средства в размер на 35 млн. лв. получава НКЖИ за довеждане докрай на железопътните планове по стратегия " Транспорт 2007-2013 година ". Сумата ще покрие приключването на модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград, рехабилитацията на железопътната инфраструктура в сектори по линията Пловдив - Бургас, модернизацията на сектора Септември - Пловдив, за техническа помощ по трансевропейската транспортна мрежа, за построяването на интермодален терминал в Пловдив и за развиването на възел София.
Отделно в допълнение държавното управление отпусна и 19.2 млн. лева по бюджета на транспортното министерство за националното съфинансиране на транспортни планове по механизма за свързване на Европа за интервала 2015-2017 година Сред тях са четири огромни инфраструктурни плана на НКЖИ, два плана за изследване и поддържане на река Дунав и един на дружество " Пристанищна инфраструктура ".
КАРЕ
И още

Правителството отпусна 350 хиляди лева за ремонт на Бачковския манастир. Парите са за строителни действия, свързани с отвеждането на дъждовни води отвън региона на църковната постройка. Допълнително 500 хиляди лева ще получи организацията " Електронно ръководство ", с цел да назначи нови хора, а Комисията за защита на конкуренцията - 230 хиляди лева за асортимент на висококвалифициран личен състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР