Най-ранното изображение на Христос, открито по нашите земи, е върху

...
Най-ранното изображение на Христос, открито по нашите земи, е върху
Коментари Харесай

Най-ранното изображение на Христос у нас е изографисано на раннохристиянска гробница в музея в Пловдив

Най-ранното изображение на Христос, намерено по нашите земи, е върху раннохристиянска гробница от 4 век, експонирана в Регионалния археологически музей на Пловдив. То е надалеч от канона. На него Христос е изобразен без ореол, голобрад, с къса къдрава коса и в елементарни римски облекла.

Забележителното е, че в двете евангелски подиуми, на които възкресява Лазар и изцелява паралитика, Христос употребява пръчица.

Ценната находка е открита инцидентно през 2012 година по време на изкопни работи за пробутване на топлопровод в Пловдив.

" След отварянето се видя, че на една от стените има една фигура, която държи в ръката си нещо като оръжие и ние помислихме че е някаква бойна сцена. След това обаче се разкри същността на това, което е изписано по стените на оборудването ", споделя Николай Стоянов, художник-реставратор.

Изобразена е сцената с възкресението на Лазар.

" Мога да кажа сигурно, че това е най-ранното изображение на Христос от нашите земи - той е показан като млад мъж, къдрокос, с къса коса, голобрадо лице...в дясната си ръка държи пръчица, с която като един вълшебник допира Лазар ", демонстрира Мая Мартинова, археолог.

На срещуположната стена е изобразена още една евангелска сцена.

Гробницата е украсена и с редица християнски знаци. За да не пострадат стенописите, скъпата находка е реставрирана с техника, употребена за първи път у нас.

" Приложихме метода, който преди време е работен в Сикстинската шапка в Равена - Методът на бария се споделя, който по химичен път с две реакции, извънредно добре извлича всички соли от мазилката и ги прави рисунките все едно в този момент са правени ", сподели Йовка Юрукова художник-реставратор.

Предполага се, че гробницата е била фамилна и е употребена дълготрайно време, защото в нея са открити остатъци от четири тела.

Росица Колева, Антон Марчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР