Най-просто и лесно ни е да смятаме, че само хората

...
Най-просто и лесно ни е да смятаме, че само хората
Коментари Харесай

Цветните интимни отношения в животинския свят

Най-просто и елементарно ни е да считаме, че единствено хората имат бисексуални и хомосексуални връзки, само че това е надалеч от истината. За изненада на мнозина, те са много постоянно срещани в животинското царство. Например, близо 10% от мъжките овце развиват толкоз мощна обвързаност една към друга, че в никакъв случай не пробват полови връзки с женски овце.

По същия метод няколко типа делфини се любуват на милувки единствено от същия пол и даже се знае, че една такава двойка мъжки поддържа връзката си в продължение на 17 години. Делфините като цяло нямат доста задръжки що се отнася до интимността като практикуват всевъзможни акробатики и се възползват от всички благоприятни условия, дадени им от природата, които в този момент няма да описваме.

Някои инсекти също демонстрират бисексуално държание като обаче не е ясно дали става въпрос напълно за ориентировка или просто бъркат половете. Каквато и да повода, някъде сред 20% и 80% от мъжките водни кончета се задяват едно с друго, както и висок % дървеници, които ще си опитат шанса с който и да е, в случай че скоро са хапвали.

Някои мъжки лъвове пък, вместо да се бият между тях, образуват двойка. За лъвовете като цяло се счита, че имат едни от най-силните нагони измежду котките, само че и те както някои овни, демонстрират хомосексуалност.

 DesertGrasslandWhiptail

Гущерче от типа Aspidoscelis uniparens

Женските гущери от типа Aspidoscelis uniparens могат да се развъждат асексуално. Тяхната овулация обаче се подтиква при полово държание – по тази причина женският гущер го симулират най-често с различен женски, който играе ролята на мъжки. Интересното е, че женският женски гущер създава по огромно яйце от „ мъжкият “ женски гущер.

Женските говеда от всички типове постоянно се задяват едно с друго, само че измежду тяхното семейство най-похотливи са американските мъжки бизони, които си намират приятелче и си остават с него. Същото е и при слоновете – при тях обаче, за разлика от хетеросексуалните им връзки, които са единствено за основаване на потомство, хомосексуалните остават с години.

Много от маймуните и изобщо приматите също се обвързват бисексуално. Например, над 60% от половата интензивност на дребните шимпанзета (бонобо) е сред две женски, като мъжките също не остават по-назад. Този вид връзки се следи и при японските снежни маймуни (японски макак) – 25% от женските.

 Anas platyrhynchos male female quadrat

Зеленоглава патица (тази със зелената глава…)

Вероятно най-големият клас животни, които се любуват на такива връзки, са птиците. Например, мъжките зеленоглави патици, откакто женските им партьорки снесат яйце, постоянно се сближават една с друга, както и при американски бял ибис (въпреки че някои считат, че хомосексуалността и бисексуалност при ибиса може да се дължи на замърсяване, което предизвиква блокиране на ендокринната им система).

Също по този начин огромна част от женските в популацията на лайзенския албатрос клонят към лесбийство. През 2007 проучване на една колония от тези птици открива, че 31% от всички двойки са от две женски като те с изключение на фамилиарност споделят и общо гнездо. Подобно на тях, някои типове чайки имат забележителен % (до 14%) напълно женски двойки.

Знае се от над един век, че други птици – пингвините – образуват хомосексуални връзки (първото документиране на подобен случай е от 1911 година, само че е бил затрупан за много дълго време и излиза чак през 2012). Една известна гей двойка пингвини живее в зоологическата градина в Сентръл парк при започване на века и когато им дават яйце, двамата съумяват да го измътят и да излюпят малко женско бебе пингвинче. В този ред на мисли, мъжките лешояди също могат да демонстрират майчински инстинкти. През 1998 двама белоглави лешояда от Библейския зоопарк в Йерусалим са видяни да се ангажират „ пламенно “ един с различен. Когато от парка им дават изкуствено яйце, двамата се редуват да мътят, а по-късно яйцето им е заместено с бебе лешоядче, за което двамата се грижат. Няколко години по-късно, в зоопарка идва нов женски лешояд и единият мъжки потегля с него, оставяйки другия уединен и депресиран. Когато обаче е изместен в нов парк, там си намира и нов сътрудник – този път женска.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР