Най-прогресиращият млад играч в България за 2020 успя да се

...
Най-прогресиращият млад играч в България за 2020 успя да се
Коментари Харесай

Доминик Янков: Не се замислих дали да избера България пред Канада

Най-прогресиращият млад състезател в България за 2020 съумя да се наложи като една от главните фигури в състава на, а записа и минути в националния ни тим през миналата година. Роденият в Торонто гений признава, че за момент не се е поколебал да избере България пред Канада, макар че има двойно поданство и може да избере за коя страна да играе. Той стори това в изявление за “Мач Телеграф”, а ето какво показа още.

- Доминик, честита премия за най-прогресиращ млад футболист в България. Как се чувстваш, откакто си преборил конкуренцията на момчета като,, и -младши?

- Много надарени български футболисти има. Радвам се, че хората са дали своят вот за мен. И другите момчета заслужават премията. Но в този момент знам, че условията към мен стават още по-сериозни.

- Вече над 10 дни сте на лагер с новия треньор. Какви са първите ти усещания от него?

- Г-н Дамбраускас е доста положителен човек. Определено схваща нещата. Обяснява ни в елементи по какъв начин да пресираме, по какъв начин да вършим нещата по верен метод. Впечатлени сме от работата си с него досега.

- Повече тичате или повече с топка упражнявате досега?

- Изцяло с топка са тренировките ни. Няма изсъхнало тичане. А това е чудесно за нас, футболистите.

- Предстои ви обаче доста сериозен тест - против Шахтьор Донецк...

- Много са положителни. Биха два пъти. От контроли с такива мощни противници ние можем да спечелим доста.

- За множеството хора 2020-та година не беше добра. Каква беше тя за теб?

- Беше една отлична година, в действителност. Започнах 2020-та в Ботев Враца. Престоят там ми оказа помощ доста, тъй като играех постоянно. Щастлив съм, че по-късно се преборих за титулярно място в Лудогорец, а стигнах и до дебют с националния отбор. Това е сбъдната фантазия.

- Имаше алтернатива дали да играеш за родината ти Канада или за България. Когато пристигна повиквателната от Георги Дерменджиев, имаше ли миг на размисъл?

- Аз бях с младежите на лагер. Дойде селекционерът Александър Димитров и сподели, че съм извикан при мъжете. Бях доста благополучен и за миг не се замислих да приема.

- Разкажи повече за своето детство и кариерата ти досега?

- До 13-годишен живях в Канада и упражнявах в локалния ФК Пауър. Когато бях на 9 години моите родители се прибраха в България и аз ритах в пловдивската школа Векта. Баща ми е от Пловдив, а майка ми - от Варна. След това родителите ми се върнаха в Канада и аз отново заиграх във ФК Пауър. Ходихме на шампионати в Ирландия и точно там са ме забелязали от Съндърланд. Бях обаче доста дребен и нямаше по какъв начин да отпътува за Англия. Това се случи когато бях на 13 години.

- А по какъв начин се стигна до прекосяването в Лудогорец?

- Станах на 16 години, само че имах проблем с картотеката. Прибрахме се в България и аз минах къси проби в Лудогорец. Одобриха ме бързо, като и до през днешния ден съм част от тима.

- През предишното лято, когато се върна, тежеше ли ти това, че действително влизаш в обувките на легенда като Марселиньо?

- За мен най-важното нещо беше да играя. Не чаках, че толкоз бързо ще стана титуляр, само че не щеш ли това се случи. Естествно, благополучен съм от този факт.

- Самият Марселиньо съобщи пред " Мач Телеграф ", че доста те харесва като футболист...

- Още на първия ми лагер с мъжкия отбор, при започване на 2018 година, когато треньор бе, Марселиньо съобщи, че доста харесва моите качества. Той още тогава ми даваше препоръки.

- В момента на лагер с първия тим сте 5 момчета от школата - ти,,, и Дамян Христов. Радва ли те този факт?

- Естествено. Всички тези момчета са доста положителни футболисти. Радвам се, че сме дружно на лагера и нека стават повече юношите.

- Какъв е плюсът на дублиращия отбор на Лудогорец, откакто за малко време до националния отбор стигнахте ти, Светльо Ковачев, Дени Александров, Дани Наумов?

- Бих добавил и други доста положителни футболисти като Климентов и Венци Керчев. Вижте, треньорите в школата са доста положителни. На 17-18 години е доста значимо да играеш мъжки футбол, което ние правихме. В Б група не е елементарно, има доста мощни футболисти и тимове. Според мен това е верният метод за напредъка на младите.

- Как виждаш борбата за купата през този сезон. Водите с 6 точки, само че надали Локо Пловдив и ЦСКА ще се откажат?

- Така е. Този сезон ще е доста мъчно. Локо Пд е мощен отбор, завоюваха два трофея през предходната година. ЦСКА пък се показаха отлична в Европа, резервираха и тима. Ние обаче излизаме за победа във всеки мач и имам вяра, че ще спечелим 10 купа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР