Най-прочутото сатирично издание на планетата - френското Шарли Ебдо, публикува

...
Най-прочутото сатирично издание на планетата - френското Шарли Ебдо, публикува
Коментари Харесай

Шарли Ебдо издокара кралица Елизабет като зла бабичка, стъпила върху врата на Меган

Най-прочутото сатирично издание на планетата - френското " Шарли Ебдо ", разгласява провокативна подигравка на първата си страница, като този път цел са английската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – брачна половинка на принц Хари.

На карикатурата се вижда кралицата с яростно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „ Защо Меган се отхвърли от Бъкингам? “, на което Меган дава отговор: „ Защото повече не можех да вдишвам “.

Карикатурата припомня за гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, който умря, откакто служител на реда беше притиснал врата му с крайник и остана по този начин над 8 минути макар обезверените молби за помощ на Флойд, който викаше „ Не мога да вдишвам “.

Въпросната си подигравка „ Шарли ебдо “ разгласява дни, откакто Меган и Хари обявиха в изявлението си пред Опра Уинфри, че са претърпели открит расизъм от страна на членове и личния състав на кралския двор.

Карикатурата провокира дискусия. Халима Бегъм, изпълнителен шеф на организация за расово пълноправие, я дефинира като неточност от всяка позиция.

„ Кралицата като килъра на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган споделя, че не може да диша? Това не реалокира границите, не кара никого да се смее или провокира расизъм. Това е засегнатост “, счита Бегъм.

Междувременно принц Уилям съобщи, че кралското семейство не са расисти. „ Ние не сме расистко семейство “, сподели Уилям.

В изказване пък на Бъкингамският замък преди този момент беше декларирано, че обвиняванията в расизъм, които прозвучаха в изявлението на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат прегледани доста съществено, само че в частен порядък. От двореца не пожелаха да разясняват противоречивата подигравка.

" Припомняме, че преди години редакцията " Шарли Ебдо " стана цел на терористична офанзива и доста публицисти бяха избити от ислямист, който бе ядосан поради карикатури с пророка Мохамед. После целият свят застана зад сатиричното издание, което пък от този момент се приготвя и списва на скрито място.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР