Най-предпочитаната риба за никулденската трапеза – шаранът, се предлага на

...
Най-предпочитаната риба за никулденската трапеза – шаранът, се предлага на
Коментари Харесай

В навечерието на Никулден: Ето по колко върви рибата в Северозапада

Най-предпочитаната риба за никулденската софра – шаранът, се предлага на цена от 8 до 10 лв. за кг в Северозапада, демонстрира инспекция на Българска телеграфна агенция.
Във Враца цената на наложителния „ посетител “ на никулденската софра е твърда – 9 лева За такава сума на кг може да бъде закупен той на общинския пазар в града. В Монтана цената стига 10 лева, а във Видин варира сред 8 и 10 лева за кг.  В съпоставяне с предишни години цената на шарана се е нараснала с  не повече от три лв., само че хората го виждат и недоволстват, разясняват търговци. 
По пазарите и сергиите за жива риба не липсват и различни оферти. Пресен сом се търгува за 15 лв., есетрата е 23 лева за кг, бял амур - по 10, пъстърва по 12 или 13, в случай че е изчистена, таранка – 5 лв., сьомгова пъстърва по 21 и други Таранката се продава единствено за 3 лв. за кг. Въпреки славата й на костелива риба, възрастните клиенти я купуват поради цената. Котлети от толстолоб могат да бъдат закупени на цени от 11-12 лв. за кг, а глава, с която да се подготви вкусна чорба, също може да се купи по 2-3 лв. за кг.
Същевременно представители на дирекциите по сигурност на храните правят изключителни инспекции по отношение на идния празник. Проверяват се и всички местата, на които се продава риба и рибни артикули. Проверките ще продължат до 6 декември включително и в складовете за търговия на едро, веригите, хипермаркетите, супермаркетите, също по този начин заведенията за публично хранене, по-малките магазини, като се обръща внимание изключително на пазарите, където не би трябвало да се позволява нерегламентирана продажба на риба. Проверяват се и  т.нар. вани, тъй като тези обекти са регистрирани като краткотрайни и би трябвало да имат нужните условия за продажба на жива риба, като въздух и прясна вода.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР