Най-после бе поставено началото на укрепването на свлачището по пътя

Най-после бе поставено началото на укрепването на свлачището по пътя ...

Укрепват свлачище по пътя Козарско-Жребичко


Най-после бе поставено началото на укрепването на свлачището по пътя Козарско-Жребичко в Брациговска община. Местните хора очакват това да се случи вече 6 години. През март 2015 г. след обилен снеговалеж се образуваха преспи с дебелина 1,30 м. При последващо топене по отсечката от главния път между Козарско и Жребичко се появи огромно свлачище, което го затапи. За Жребичко това е и единствената връзка със света.

Чак на 4 септември 2020 г. държавата отпусна финансови средства в размер на 511 263 лв. за рехабилитация на участъка. С парите ще се изградят стоманобетонова подпорна стена и водосток в компрометирания участък. Първият сектор на подпорната стена ще бъде с дължина 45 м и височина 6 м, а вторият - с обща дължина 30 м и височина 4,5 м.

Между ламелите ще се оформят дилатиционни фуги, изпълнени от стиропор. За оттичане на подпочвените води ще се поставят барбакани Ф110 през разстояние не по-голямо от 1,50 м. Предвижда се след втория участък да бъде изграден тръбен водосток Ф400 с дължина 12 м, чиято цел е превеждане на повърхностните води през пътния участък. На входа ще бъде изградена водосборна шахта. По короната на стената ще се монтира предпазна ограда (мантинела), съобщи инж. Анелия Методиева по време на първата копка за строителните дейности на обекта.

Източник: marica.bg