Най-после бе поставено началото на укрепването на свлачището по пътя

...
Най-после бе поставено началото на укрепването на свлачището по пътя
Коментари Харесай

Укрепват свлачище по пътя Козарско-Жребичко

Най-после бе сложено началото на укрепването на свлачището по пътя Козарско-Жребичко в Брациговска община. Местните хора чакат това да се случи към този момент 6 години. През март 2015 година след изобилен снеговалеж се образуваха преспи с дебелина 1,30 м. При следващо размразяване по правата от основния път сред Козарско и Жребичко се появи голямо свлачище, което го затапи. За Жребичко това е и единствената връзка със света.

Чак на 4 септември 2020 година страната отпусна финансови средства в размер на 511 263 лева за рехабилитация на сектора. С парите ще се изградят стоманобетонова подпорна стена и улук в компрометирания сектор. Първият бранш на подпорната стена ще бъде с дължина 45 м и височина 6 м, а вторият - с обща дължина 30 м и височина 4,5 м.

Между ламелите ще се оформят дилатиционни фуги, изпълнени от стиропор. За оттичане на подпочвените води ще се слагат барбакани Ф110 през разстояние не по-голямо от 1,50 м. Предвижда се след втория сектор да бъде построен тръбен улук Ф400 с дължина 12 м, чиято цел е превеждане на повърхностните води през пътния сектор. На входа ще бъде построена водосборна шахта. По короната на стената ще се инсталира защитна ограда (мантинела), заяви инж. Анелия Методиева по време на първата копка за строителните действия на обекта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР