Най-популярната кафеварка от гейзерен тип Moka Express на фабрика Bialetti,

...
Най-популярната кафеварка от гейзерен тип Moka Express на фабрика Bialetti,
Коментари Харесай

Viva La Vita MOKA ♥ Култовата кафеварка BIALETTI

Най-популярната кафеварка от гейзерен вид Moka Express на фабрика Bialetti, се радва на предълъг и сполучлив трудов стаж. Повече от 80 години тя е примабалерината на кафето, а ето и 7 любопитни обстоятелства за предишното и сегашното на този именит и пленителен паметен предмет.

1. Кафеварката от гейзерен вид със популярна 8-ъгълна форма е основана и патентована от Алфонсо Биалети взаимно с италианския откривател Луиджи де Понти през 1933 година. Първите кафеварки са направени от алуминий с бакелитови дръжки.

2. Работният принцип се състои в приготвянето на кафе благодарение на пара, при който кипящата вода от долния контейнер минава през филтъра с кафе и запълва горната повърхнина с готовата напитка. Този способ на подготвяне на кафе към този момент съществувал, само че Биалети съумял да съчетае и усъвършенства най-хубавото от аналогичните модели и предходни изработки. Така се появила кафеварката Moka – налична по цена и на практика безконечна. Допълнителни плюсове били обикновената приложимост в домашни условия и наситеният и превъзходен усет на готовото кафе.

         

3. Слоганът на първата рекламна акция на фабрика Bialetti гласял: " In casa un espresso come al bar " – „ Еспресото вкъщи е като в бара ”. Този стратегически апел имал връзка и с тежката икономическа обстановка по това време, когато доста италианци не можели да си разрешат да пият обичаното си кафе по заведения.

4. За да отбрани и отличи кафеварката Moka Express, през 1953 година Алфонсо Биалети решил да я украси с рисунка на мустакат мъж - дело на Пол Кампани. Говори се, че това лице е подигравка точно на Биалети, само че архивни  снимки демонстрират по-голяма аналогия с неговия наследник Ренато Биалети.

5. Moka Express е записана в Книгата за върхове ГИНЕС като най-продаваната кафеварка в света.

6. Moka Express е приета за знак на Италия – към 90% от италианските фамилии имат и употребяват Bialetti.

7. Кафеварката участва като непрекъснат експонат в популярни музеи – МОМА и Смитсониън в Ню Йорк, Музей на науката и Музей на дизайна в Лондон.

       

Източник: admagazine.ru
Снимки: admagazine.ru, pinterest.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР