Най-отдалечената точка от всички граници и място за абсолютна самота.

...
Най-отдалечената точка от всички граници и място за абсолютна самота.
Коментари Харесай

„Точка Немо“: къде се намира най-отдалеченото от всички граници място в Русия?

Най-отдалечената точка от всички граници и място за безспорна самотност.

Разказваме къде е ситуирана по този начин наречената съветска „ точка Немо “.
Какво е Точка Немо?
Ако в миналото сте си задавали въпроса къде е мястото за безспорна самотност, където никой в никакъв случай няма да ви откри, то това е тя – Точката Немо. Има единствено един колорит: там няма земя, безспорна океанска пустош.

Така назовават най-отдалечената точка от всяка суша на Земята в Световния океан. Официалното наименование на това място е Океанският полюс на недостъпността. Преди 30 години точката е изчислена от хърватския инженер-изследовател Хрвойе Лукатела по метода на компютърното моделиране. Мястото се намира в Тихия океан с координати 48 ю.ш. и 123 з.д.; от трите най-близки точки на сушата го делят 2688 км, а това отдалечено място е наречено в чест на персонажа от творбата на Жул Верн – капитан Немо. 

В реалност това не е точка на картата, а голямо пространство от повече от 30 милиона кв. километра – и да, там може да е много скучно. Това е същинска морска пустиня (наричат ​​я още гигантска мъртва зона). Заради теченията, големите маси вода тук се движат в кръгове и съвсем нямат контакт с други заради налягането и температурата. Следователно водата тук съдържа извънредно малко хранителни субстанции и в следствие има малко фауна.

Именно заради изключителната си изолираност това място е определено за бунище за галактически боклуци – тук са потопени спътници, галактически станции и галактически кораби, изведени от орбита. През 2001 година тук е потопена галактическата станция „ Мир “, чието тегло е над 140 тона, и се възнамерява отново там да попадне и МКС, когато изтече срокът ѝ на употреба.

 МКС

МКС „ Мир “ в орбита, снимана от Atlantis STS-71 през 1995 г.НАСА

Само че за каква такава съветска Точка Немо става дума?
Сибирска пустота
Хипотетично тя също съществува, само че си коства да вземем за референтни граници не сушата като такава, а държавните граници – както морски, по този начин и сухоземни. Така съветската Точка Немо е най-отдалечената зона от други страни в страната. И макар че Русия е най-голямата страна в света по повърхност, както се оказва, не е толкоз елементарно да се впише окръжност от огромна повърхност в нея при такива условия. Фактически единствено една околност е подобаваща за задачата.

В европейската част на Русия близостта до западните граници, изрязаната линия на северното крайбрежие и издатините на южните граници не разрешават да се впише окръжност с радиус над 1000 км.

 Тайга, Сибир

Тайга, СибирАлексей Дружинин/Sputnik

Шансовете се усилват след прекосяване на Уралските планини, където ширината на територията от север на юг се усилва. Северното крайбрежие обаче е осеяно с доста устия на реки, вливащи се в морето, и архипелази от острови. От юг границата е по-равна, само че има и обособени сектори от територията на Монголия и Китай, които я изкривяват във вътрешността.

Още по-малко евентуално е да се впише окръжност с огромен радиус в източната част на страната, заради изрязаността на източните крайбрежия на Камчатка и Далечния изток.

Така най-голямата окръжност се вписва в просторите на тайгата на Източен Сибир. Изследователи фенове считат, че това е точка, еднообразно отдалечена от границите с Китай, Монголия и северното крайбрежие с координати 108 градуса и.д. и 63 градуса с. ш. и се намира в северната част на Иркутска област, в долината на река Нижняя Тунгуска.

Най-краткото разстояние до южните граници с Китай и Монголия е към 1300 км, както и до северните морета, а най-близкото обитаемо място е дребното селце Хамакар в Катанганския регион на Иркутска област.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР