Най-обсъжданата рецепта в Hell's Kitchen е тази с миди Сен

...
Най-обсъжданата рецепта в Hell's Kitchen е тази с миди Сен
Коментари Харесай

Рецептите от Hell`s Kitchen: Миди Сен Жак върху рагу от гъби

Най-обсъжданата рецепта в Hell's Kitchen е тази с миди Сен Жак. Първо, за какво Сен Жак. Кой въобще е той, че мидите са кръстени на него и толкоз мъчно ли се вършат, че все отиваха в кофата за отпадък, макар галактическата си цена.

Известна също по този начин и като "мидата със златните яйца ". Големи миди, които се оферират от края на септември до май, а замразени без черупки могат да се намерят през цялата година..

Изключителния им усет се трансформира в същинско изобретение за риболовците, които изначало постоянно прибирали назад уловените миди в океана. Днес мидите Сен Жак съставляват един от стълбовете на френската кулинария.

Тези миди постоянно се сервират по американски - с бяло масло, или по провансалски, варени на пара или на шишчета. Те са внимателно ядене с леко захарен и извънредно тънък усет, което не търпи претопляне.

Наречени са на св. Яков (Жак на френски) - същият, на който е отдаден Камино де Сантяго. През средновековието поклониците са взимали черупки от този тип миди като доказателство, че са достигнали испанските крайбрежия.

Тази мида е и знак поклониците, служи като признак и им оказва помощ да следват пътя към крайната си точка.

Вижте по какъв начин се готвят:

Продукти за една порция

Миди Сен жак – 3 бр

Видове гъби – 150гр

Лук – 30гр

Чесън – 5гр

Морков – 20гр

Целина – 20гр

Дръжки от магданоз – 10гр

Мащерка – 1 филиз

Бяло вино – 80мл

Сметана – 100мл

Краве масло – 30гр

Сол

Бял Пипер

Начин на подготвяне

В плитък тиган с лой слагаме авансово подсушените миди Сен жак. Постигаме златиста коричка от двете страни на мидите и след това инсталираме със студено масло. Подправяме със сол и пипер.

В различен съд сотираме типове гъби, лук (нарязан на бруноа), чесън (на филийки), морков (на ситно бруноа), целина глава (ситно бруноа), магданоз (шифонада). След като сме сготвили тезо артикули, прибавяме бяло вино, когато то съвсем изпари, прибавяме готварската сметана. Подправяме и издаваме, като сместа би трябвало да е с гъста консистенция.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР