Най-обилните валежи в Хонконг от 140 години водят до свлачища с „камъни с размерите на автобуси“

...
Преди две нощи, когато по всяко време от началото на
Коментари Харесай

Преди две нощи, когато по всяко време от началото на записите през 1884 г., те бяха събудени през нощта от звук от ужасяващ тътен и трясъци, докато камъни с размерите на автобуси се плъзгаха по хълма срещу тях.

Пътят, който обгражда комплекса им, сега е напълно непроходим, малкият парк и баскетболните игрища между тях и домовете им сега прилича на алпинеуми и колекции от отломки. Наистина е голяма милост, че сградите им не бяха на няколко фута по-близо до скалите.

Свлачището разруши тръбите, така че сега повечето сгради тук нямат течаща вода, там са поставени огромни временни резервоари възрастни жители идват с кофите и бутилките си, за да напълнят.

Тук се срещаме с г-н Син, който ни показа до апартамента си. Прозорецът му е само на метри от мястото, където са паднали някои от камъните, леглото му е точно под този прозорец. Той описва как се е събудил, за да чуе как стъклата се тресят.

„Беше много плашещо“, казва той.

Двама загинаха, след като Хонконг беше наводнен от най-силните валежи от почти 140 години, което предизвика предупреждение за черна дъждовна буря

Но той също се тревожи какво може да последва. Има огромни камъни, които все още са несигурно балансирани върху скалата, и въпреки че интензивността на дъжда е намаляла, той все още вали. Много от жителите се притесняват, че тук все още не е безопасно.

Има чувството, че финансовата столица на Азия днес си поема дъх и оценява щетите.

В някои райони на града това е по-лошо от другите.

Покрай пътищата в по-хълмистите части можете да видите местата, на които се е разбила вода, както и останки от автомобили, които очевидно са били разбити от падащи отломки. На мястото, където половината път току-що се е срутил, се е отворила дупка, поглъщайки поне една кола със себе си.

След това има фирми, които пресмятат разходите. Улиците видяха вълни от висока вода - решетките и стъпалата, които мнозина трябваше да предпазят, просто не бяха достатъчни.

Особено силно засегнато място беше търговският център Temple Mall в популярния квартал Kowloon. Изцяло потопеният долен приземен етаж и калните линии, показващи докъде се е издигала водата, са доста над височината на главата.

Близо 48 часа след началото на дъждовете и десетки работници все още почистват водата, покрита с кал. Редица служители на различни засегнати магазини бяха дошли да огледат и да оценят щетите.

„Смятаме, че е пълна загуба“, ни каза един, буквално всеки артикул, който беше в магазина, вероятно е унищожен.

Като се има предвид интензивността и историческото естество на дъжда, е забележително колко бързо се отдръпна самата вода - улиците, където вълните са достигали височината на гърдите, са почти чисти.

Това е свидетелство за отлична инфраструктура и дренаж ; това е град, който е добре свикнал с бури и е проектиран да се справя с тях.

Жена, отнесена от наводненията

Но този дъжд остави повече опустошения от повечето, да не говорим за две смъртни случаи и над 100 души които трябваше да бъдат лекувани в болница.

Мнозина смятат, че просто не са били предупредени за потопа.

И също така има осъзнаване колко по-редовно изглежда всичко това бъда. Тук имаше два тайфуна само тази седмица и континентален Китай претърпя едно лято, което отне живота на десетки хора.

Случилото се тук през последните няколко дни показва колко дори места, които са сред някои от най-добре подготвените в света за тежко време могат да бъдат ударени силно и неочаквано бързо, а разходите продължават да растат.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР