Най-новите данни от Китай сочат за драстичен спад на икономическата

...
Най-новите данни от Китай сочат за драстичен спад на икономическата
Коментари Харесай

Промишленото производство в Китай отчита най-големия си спад от 30 г. насам

Най-новите данни от Китай сочат за фрапантен спад на икономическата интензивност в страната на фона на пандемията от ковид, предава Ройтерс.

Промишленото произвеждане в Китай се е свило с 13,5% през януари-февруари по отношение на същия интервал година по-рано, сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. Това са най-слабите данни за производството от януари 1990 година и са цялостна диаметралност на декемврийските резултати, когато бе регистриран растеж от 6,9%. Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, чакаха растеж от 1,5%.

Същевременно с това продажбите на дребно през същия интервал се свиват с 20,5%, а вложенията в дълготрайни активи намаляват с 24,5%. Нивото на безработица се е повишило до 6,2%.

„ Съдейки по данните, шокът за икономическата интензивност на Китай от пандемията от короанвирус е по-голям от този, който наблюдавахме по време на международната финансова рецесия “, разяснява Джан Ий, основен икономист в Zhonghai Shengrong Capital Management в Пекин.

„ Тези данни допускат, че е доста евентуално да има леко стесняване на стопанската система през първото тримесечие. Правителствените политики би трябвало да бъдат ориентирани към попречване на огромни банкрути и растеж на безработицата “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР