Най-новата версия на българската група Некс Тайм е използвана за

...
Най-новата версия на българската група Некс Тайм е използвана за
Коментари Харесай

Вечер: Българите пак показаха "добросъседство"! Откраднаха ни „Слушам кај шумат шумите"

Най-новата версия на българската група Некс Тайм е употребена за следващ път в България за обвинявания към Македония в кражба на българския фолклор, написа Вечер. Българските медии са писали, че " кражбата " на песента " Слушам по какъв начин шумят шумите ", което е остаряла процедура и още веднъж основава напрежение сред двете страни.


За българите тази ария в оригинал е " Кога зашумят шумите " за за тях няма историческа алтернатива, че тя е отдадена на войводата Костадин, който се борел за свободна Македония като български комита.


Българските медии настояват, че в Македония е изменен текстът и е прибавен спомагателен, с цел да стане песента " по-македонска ", а в българския оригинал въобще не се споменавала думата " македонци ".

А точно:

Другари правилни приятели МАКЕДОНЦИ,
Другари правилни приятели МАКЕДОНЦИ,
кога низ село врвите, со коњи да не тропате, не тропате,
Кога низ село врвите, со пушки да не фрлате, не фрлате.


За разлика от песента, която в Македония може да се открие в разнообразни версии, записани още през шейсетте години на предишния век, в България може да се откри единствено във версии отпреди няколко години, само че за съседите това не е никакъв мотив, с цел да се твърди, че Македония е тази, която краде, написа Вечер.

Най-старата версия на песента в България, която може да се открие в ютуб е оповестена тъкмо преди 8 години в осъществяване на Константин Гугов.

Ансамбълът " Биляна " от Охрид има запис още от 60-те години на предишния век и записа може да се откри в ютуб, приключва македонският всекидневник.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР