Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус

...
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус
Коментари Харесай

Променливо като жената: какво ще бъде времето през март

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат сред минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - сред 22 и 27 градуса, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е сред 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - сред 6 и 9 градуса, а в планините - сред минус 8 и минус 3 градуса. Тази година се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, пишат.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която в равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - сред 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат към климатичната норма. Месецът ще стартира със относително студено време, облачността ще е най-вече забележителна, на 1 март в североизточните региони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е съвсем без превалявания. През идващите дни ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се покачат. Около средата на десетдневието облачността ще се усили, превалявания ще има към 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до нормалните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат към нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за превалявания, най-вече от дъжд, само че с краткотрайни намаления на температурите, в Северна България и в планинските региони дъждът ще минава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма възможност температурите да се покачат и да са над нормата , а динамичността на атмосферните процеси да се резервира и постоянно да има превалявания от дъжд, в по-високите планински елементи - от сняг.

През третото десетдневие остава наклонността за относително високи температури и за чести валежи. След средата на десетдневието има релативно по-голяма възможност и за дни, в които да доминира слънчево време.

През март се реализира преходът от зимата към пролетта, показват от Национален институт по метеорология и хидрология. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец, присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на екваториален въздух температурите стават съвсем летни - към и над 30 градуса.

Според астрономическа информация при започване на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути.

Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.

Фазите на луната през март са: на 6 март е последна четвърт, на 13 - новолуние, на 21 - първа четвърт, а на 27 март е пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11 часа и 37 минути.

Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР