Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по

...
Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по
Коментари Харесай

Пийте поне едно кафе на ден за здрави бъбреци

Най-нисък риск се следи в групата участници, които одобряват по две до три чаши кафе дневно

Скорошно изследване на откриватели от Johns Hopkins Medicine е разкрило, че потреблението на най-малко една чаша кафе дневно може да понижи риска от остро увреждане на бъбреците.

Констатациите, оповестени в сп. Kidney International Reports, демонстрират, че хората, които пият каквото и да е количество кафе, всеки ден, имат 15% по-нисък риск от развиване на остро бъбречно увреждане, написа.

Най-нисък риск се следи в групата участници, които одобряват по две до три чаши кафе дневно - 22%-23% по-нисък риск.

Редовният банкет на кафе е обвързван с предварителната защита на хронични и дегенеративни болести, в това число диабет вид 2, сърдечносъдови болести и чернодробни болести, разясняват откривателите.

Сега е известно, че измежду другите изгоди за здравето от кофеина е и намаляването на риска от остро бъбречно увреждане.

Острото бъбречно увреждане, както е разказано от Националната бъбречна фондация, е неочакван епизод на бъбречна непълнота или увреждане на бъбреците, което настава в границите на няколко часа или няколко дни.

Това кара отпадъчните артикули да се натрупват в кръвта, което затруднява функционалността на бъбреците да поддържат верния баланс на течностите в тялото.

Симптомите на острото бъбречно увреждане се разграничават според от аргументите и могат да включват:
Отделяне на прекомерно малко количество урина;Подуване на краката и глезените;Оток към очите;Умора;Недостиг на въздух;Объркване;Гадене;Болка в гърдите;В тежки случаи - гърчове или кома.
Използвайки данни от изследването за риска от атеросклероза измежду популацията, проучването се е провело с присъединяване на 14 207 възрастни, на междинна средна възраст 54 години в интервала сред 1987 и 1989 година

Участниците са били интервюирани седем пъти за интервал от 2 години за броя на чашите кафе от 8 унции, които са консумирали дневно: нула, една, две до три или повече от три.

През интервала на проучването са били регистрирани 1694 случая на остро бъбречно увреждане.

При отчитане на демографските характерности, социално-икономическия статус, въздействието на метода на живот и питателните фактори, се е открило, че има 15% по-нисък риск от развиване на остро бъбречно увреждане при участниците, които употребяват каквото и да е количество кафе, по отношение на тези, които не употребяват кафе.

Когато се съблюдават и други фактори - като кръвно налягане, показател на телесна маса, диабет, приложимост на антихипертензивни медикаменти и бъбречна функционалност - хората, които пият кафе, имат 11% по-нисък риск от развиване на остро бъбречно увреждане спрямо тези, които не одобряват никакво кафе.

Причината за въздействието на кафето върху риска от остро бъбречно увреждане може да се дължи както на биологично дейните съединения, комбинирани с кофеина, по този начин и на обстоятелството, че самият кофеин усъвършенства перфузията и потреблението на О2 в бъбреците.

Добрата бъбречна функционалност и приемливост към остро бъбречно увреждане – зависят от устойчиво кръвоснабдяването и набирането на О2.

Необходими са повече проучвания, с цел да се дефинират вероятните защитни свойства на потреблението на кафе за бъбреците, изключително на клетъчно равнище.

Кофеинът инхибира производството на молекули, които предизвикват химически дисбаланс и потреблението на прекалено много О2 в бъбреците.

Учените означават, че добавките към кафето като мляко, сметана, захар или подсладители също могат да повлияят на рисковете от остро бъбречно увреждане и да наложат спомагателни проучвания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР