Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на

...
Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на
Коментари Харесай

Николай Денков: Моят призив към президента е да заровим томахавките

Най-неотложната задача пред новото ръководство е правенето и приемането на бюджет. Това съобщи пред новият министър председател акад. Николай Денков.

" Ще изтеглим в този момент импортирания бюджет, защото дефицитът е прекомерно огромен, в къси периоди ще подготвим нов вид на бюджета и ще бъде импортиран в Народно събрание, а да бъде признат преди лятната почивка, в случай че въобще има такава ".

България ще продължи да извършва решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна, уточни Денков.

" Информацията беше много спорна досега, по тази причина е работа на военния министър да разбере какво се е случвало досега. Пускат се клюки по най-различни тематики, един от тях е за изпращане на бойци, в това няма нищо правилно. "

Другата неотложна задача е да бъдат формирани екипите в министерските препоръки, защото днешното освобождение на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на постоянния.

" Не съм чувал за различен подобен случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това основава проблем, тъй като когато влезе един министър, работата не стопира, има доста преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра ".

Въпросът за шефовете на службите беше задоволително ясно разискван през последните дни - те би трябвало да служат на България и това не значи, че би трябвало да има чистка, а би трябвало да се огледа кой по какъв начин си прави работата и тези решения ще бъдат в границите на Народното събрание.

" Има проблеми със службите, една от тях беше казана на чуването в Народно събрание - информацията, че няма да има война, показана няколко дни преди тя да стартира, значи, че или те не са получили информация от партньорските служби, тъй като не са им имали доверие или те не са показали наличната информация пред народните представители ".

Посочи още, че на въпросното чуване шефът на ДАНС си е разрешил политически квалификации, които излизат отвън неговата професионална активност.

Денков изрази отчаяние от държанието на президента Радев и уточни, че не е негова работа да предлага дали един мандат би трябвало да се осъществя или не.

" Тук той мина границите. Част от изявленията, които той направи от Турция, част от изявленията през днешния ден, също са отвън границите на институционалното почитание. (...) Моят апел към президента персонално, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да стартираме да работим дружно ".

Коментира и нападките от останалите партии в Народното събрание през днешния ден.

" Нямаше изненади, за мен и за моите сътрудници беше ясно че от една страна някои партии си вършат предизборна акция, до момента в който за други това евентуално е метод да бъдат видяни. Ние, които сформираме това държавно управление, се опитваме да зададем работен звук, тъй като има ужасно доста работа за в бъдеще ".

По мотив поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов министър председателят уточни, че години наред против тях не са водени следствия или повдигани обвинявания.

" Да се извадят в този миг явно е политически акт в опит да се блокира съставянето на постоянно държавно управление ".

Според него правосъдната промяна и процедурата за премахване на Иван Гешев играят роля в този развой.

Денков е изискал още една среща с някогашния длъжностен министър председател Гълъб Донев, с цел да обсъдят какви са главните проблеми по браншове, тъй като при предаването на властта по-рано през днешния ден това не е било конкретизирано:

" Преди два дни преглеждахме ограниченията, свързани с Плана за възобновяване и се оказа, че в някои от секторите, да вземем за пример бранш " Енергетика ", няма никакъв прогрес през последните месеци ".

Новите министри поставиха клетва, откакто бяха утвърдени със 131 гласа.

" За " кандидатурата за министър председател гласоподаваха 132 депутати, а 69 бяха срещу. Сред подкрепилите кабинета бяха и двама депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а останалите народни представители от придвижването не участваха в гласуването. " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха срещу. Делян Добрев от ГЕРБ също гласоподава " срещу " кабинета.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/6635108689854140
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР