Най-накрая бе показан самопровъзгласилият се убиец на смартфони“! След месеци

...
Най-накрая бе показан самопровъзгласилият се убиец на смартфони“! След месеци
Коментари Харесай

Humane AI pin: наистина ли настъпи времето да изхвърлим смартфоните

Най-накрая бе показан самопровъзгласилият се „ палач на смарт телефони “! След месеци на ужасно медийно раздухване стартъпът, основан от двама някогашни чиновници на Apple, показа дълго чакания AI Pin – малко устройство с размерите на бисквитка, което се прикрепя към предната част на облеклата. Според основателите му то е предопределено да революционизира връзките ни с компютрите. В четвъртък стартъпът най-сетне разкри някои детайлности за своя план, само че към момента не можем да сме сигурни, че е време да изхвърлим смарт телефоните. Нито пък можем да кажем дали това нещо е задоволително функционално, с цел да си го купим.

Концепцията Humane AI pin

Според разработчиците концепцията на техния артикул не е нито повече нито по-малко от това да ни придвижи в едно постсмартфонно бъдеще. Основателите на Humane, съпрузите Имран Чаудри и Бетани Бонджорно, споделят, че желаят да оказват помощ на потребителите да възстановят връзката си с действителния свят, като в същото време продължат да създават нови способи, по които компютърните технологии могат да подобрят нашия живот. За да реализират това, те са основали нещо, което има цялата функционалност на смарт телефона, само че участва ненатрапчиво на назад във времето. Стартъпът нарежда продукта си като по-здравословна опция на сегашната обстановка – един тъмен ландшафт, в който се разхождат зомбита с лоботомирани изражения на лицата, осветени от мекия хипнотичен искра на iPhone.

Устройството няма екран и употребява дребен лазерен проектор, с цел да демонстрира информация върху дланта ви. Замислена е като виртуален помощник, информационно устройство и самобитно швейцарско ножче, основано на изкуствен интелект, с куп услуги и функционалности. Всичко в едно.

И какво, това необичайно нещо би трябвало да ни изпрати напряко в постсмартфонния парадайс? Истината е, че това въобще не е несъмнено. Миналия четвъртък Чаудри и Бонджорно най-сетне разкриха повече детайлности за своя артикул във видеоклип и въпреки че AI Pin наподобява обещаващо, в това време в него има доста неща, които биха могли да провокират проблеми. Но по този начин или другояче Pin, който ще може да се поръча още идната седмица, ще притегли огромно внимание.

Колко скъпо е това знамение?

Не че е разорително, само че не е и на ниска цена. Самото устройство коства 699 $ и изисква спомагателна абонаментна такса от 20 $ месечно. С други думи, сигурно не е нов iPhone, само че и не е нещо, което би било някаква импулсивна покупка за множеството хора. Все отново не е неприятно, че цената покрива целия пакет, който Humane назовава „ цялостна система “ – самият Pin, подложката за зареждане, калъфът, кабелът и адаптерът, както и спомагателният „ усилвател за зареждането “.

Как може да се звъни и да се водят телефонни диалози благодарение на Humane pin?

Едно от хипотетичните преимущества на AI pin е опцията за поддържане на връзка, макар че не наподобява на обикновено информационно устройство. Самият Pin е обвързван с мрежата на мобилен оператор, което ви дава опция да вършиме и получавате позвънявания от устройството. Вместо бутони на екрана, информацията се проектира върху дланта на потребителя и е допустимо да се одобри или отхвърли позвъняване, като просто се приказва на устройството. Поради тази причина някои упрекнаха Humane, че просто има намерение да продава на наивните консуматори скъпи телефони без екрани. От техническа позиция това е си е тъкмо по този начин, само че екипът на Humane категорично акцентира, че неналичието на екран е главната концепция на продукта.

Сбогом на приложенията!

Друг, още по-интересен аспект на AI pin е, че той отстранява нормалната парадигма за потребление на приложения. Алтернативата от Humane е това, което те назовават прекарвания – Experiences. По принцип това е функционалност на Humane AI pin, която е органично обвързвана с интерактивния модел на продукта. Тази функционалност се задейства посредством гласови команди и включва задания като ревизиране на информация и слушане на музика. Компанията твърди, че „ прекарването “ или „ опитът “, данните за което се съхраняват на устройството и в облака, би трябвало да се усъвършенства с разрастването на бизнеса. Според по-ранни известия концепцията явно е, че pin ще бъде абсолютно обвързван с по-широк кръг от услуги и действия посредством интернет на нещата и консолидиране в най-различни смарт устройства.

Попитай своя Pin

Предполага се, че Pin ще работи сходно на към този момент познатите лични асистенти като Siri или Alexa. Той разполага и с камера, която с изключение на за общоприетоо снимане на фотоси и видео може да се употребява за идентифициране на обекти, които срещате в всекидневието, и за търсене на информация за тях. Насърчават ни да задаваме въпроси на джаджата, а изкуственият разсъдък, който ръководи всичко, ще ви зарадва с прозрения. Във видеоклипа Чорди пита устройството за неща като датата на идващото слънчево затъмнение или наличието на протеини в шепата бадеми в ръката му (и то отговаря). Можете да си визиите по какъв начин в някой изключително гнусен ден стартирате да задавате на устройството все по-абсурдни въпроси и най-после може и да се почувствате малко по-добре.

Догони ме!

Друга функционалност, която Humane акцентира в своя видеоклип, се назовава „ Догони ме “ (Catch Me Up). Като произнесете тази фраза на устройството, можете да го накарате да изведе къс лист с значимите имейли, които сте получили. Изглежда много необичайно.

Ти по какъв начин влезе в моя дом?

Humane споделя, че паметта на AI Pin и опциите за търсене би трябвало да създадат живота ви по-удобен. Така да вземем за пример във видеото Чаудри желае от Pin да откри кода за вратата на къщата на приятеля му Андрю. За да открие тези числа, той споделя, че би трябвало да се разрови надълбоко в кореспонденцията, а Pin се оправя за секунди. „ Кодът на вратата, който Андрю е изпратил, е 7361 “, отвръща електронната бисквита.

Това наподобява много комфортно. Всеки от нас в някакъв миг се е сблъсквал с сходни обстановки. Но тя повдига спомагателни въпроси. Първо, кой е този Андрю? Знае ли въобще, че кодът на вратата му преди малко е бил споделен с хиляди хора? Не, Имран, това въобще не е готино. Няма значение до каква степен самият Андрю е почитател на това твое откачено нещо. Едва ли ще му хареса фактът, че в този момент към този момент Илън Мъск знае по какъв начин да влезе в къщата му.

Human.center

Тъй като Humane AI pin включва събирането на толкоз подробни данни за вас, разумно е да има портал, където можете да видите (и бихте желали да контролирате) всички налични данни за вашата личност. За тази цел Humane предлага Human.centre, евентуално уеб портал, в който можете да видите всичко, което е записано и съхранено в облака на Humane. Колкото и значима да е тази функционалност обаче, Humane по никакъв начин не бърза изключително доста да популяризира информация за нея към този момент. Очакваме да чуем повече за това нещо.

Каква стои въпросът със сигурността на това нещо? Притеснително и обезпокоително.

AI Pin има голям капацитет да се трансформира в същинска хорър история във връзка с персоналните данни и киберсигурността. Затова доста, доста бихме желали да научим повече детайлности за това по какъв начин устройството ще събира, съхранява и пази данните на потребителите. Досега компанията разкри напълно малко информация за този сериозен аспект на своя артикул. Подробностите са нищожни. Бонджорно и Чаудри се изрекоха за неприкосновеността на персоналния живот, само че не демонстрираха нищо ново във връзка с отбраната на потребителските данни. Устройството има нещо, което се назовава Trust Light и се включва, когато са включени микрофонът, камерата или датчиците на джаджата. Но в действителност Хюман трябваше да показват ясно и транспарантно пояснение за това по какъв начин ще работят функционалностите за сигурност в тяхното устройство.

Кога мога да взема това нещо?

Humane разгласи, че устройството може да се поръча идната седмица, предварителните продажби започват на 16-ти ноември.

И по този начин, да изхвърляме ли смарт телефоните?

Humane AI pin си остава черна кутия, която повдига доста въпроси. Това не значи, че стартъпът не е съумял да ни заинтригува. Въпреки безкрайната шумотевица към нововъведенията, рядко има анонси, които в действителност дават обещание нещо ново. А Humane несъмнено съумя да направи тъкмо това. По същата причина обаче продуктът е по-скоро объркващ, в сравнение с ентусиазиращ. Като цяло към момента е доста мъчно да си представим по какъв начин ще работи, без да изпробваме устройството в действителния живот и да разберем по какъв начин ще се впише в всекидневието.

Самата идея обаче е внимателно оптимистична. Най-вече тъй като всяко изпитание за превъзмогване на психофизическата взаимозависимост на индивида от смарт телефона би трябвало да бъде прието и оценено. Дали този съответен артикул на Humane ще ни помогне – кой знае. Очакваме да забележим по какъв начин ще работи в действителни условия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР