Най-мощното изригване се случи на Слънцето, което принадлежи към клас

...
Най-мощното изригване се случи на Слънцето, което принадлежи към клас
Коментари Харесай

Най-силното изригване на Слънцето! Геомагнитна буря ще обхване Земята ВИДЕО

Най-мощното изригване се случи на Слънцето, което принадлежи към клас X. Това са допустимо най-мощните енергийни прояви на нашата звезда. Първоначално учените не чакаха появяването на геомагнитна стихия на Земята, само че нови данни сочат, че тя ще се появи скоро.
Прочетете още
Космическият транспортен съд SDO стана очевидец на появяването на най-мощното слънчево изригване на Слънцето, пише Space. За да бъдем по-точни, тази емисия на радиация на нашата звезда принадлежи към класа на най-мощните изригвания, който има обозначението клас X. Според учените ново мощно изригване принадлежи към клас X1.1, т.е. една от най-ниските граници за равнището на освобождение на сила в този клас такива събития. Всъщност слънчевите изригвания от този вид могат да имат безпределно доста цифрови обозначения след буквата X, тъй като това са най-опасните енергийни събития за Земята.
 слънце, слънчево изригване Снимка: NASA
Това слънчево изригване се случи в слънчево леке, наречено AR3341, вечерта във вторник, 20 юни. Такива петна на нашата звезда стават от ден на ден и те все по-често предизвикат появяването на мощни изригвания заради обстоятелството, че Слънцето последователно доближава пика на своята интензивност. Смята се, че множеството от най-мощните огнища могат да се чакат след година и половина.

Както стана известно на учените, потокът от заредени частици, изхвърчал в космоса вследствие на изригване от клас X, доближи Земята за малко повече от 8 минути. Въпреки че сходна радиация не може да засегне директно хората, тя визира работата на спътниците, навигационните и информационните системи. В резултат на ново избухливо събитие на Слънцето, над територията на Северна Америка, за известно време имаше спирания в работата на късовълновите връзки.



Космическият транспортен съд SDO стана очевидец на появяването на най-мощното слънчево изригване на Слънцето

Също по този начин по време на идващото слънчево изригване огромно количество плазма беше изхвърлено в космоса, известно като изхвърляне на коронална маса. Първоначално данните демонстрираха, че този плазмен поток не отива към Земята, а най-вероятно ще доближи до Марс. Следователно появяването на геомагнитна стихия на нашата планета не се очакваше. Учените допускат, че като се има поради, че слънчевата плазма също провокира доста ярки полярни сияния при конфликт със земната атмосфера, нещо сходно би трябвало да се чака и на Червената планета.

Такива плазмени потоци нормално лишават няколко дни, с цел да доближат Земята, а нови данни демонстрират, че в последна сметка вследствие на ново мощно слънчево изригване тази плазма лети към нашата планета. При конфликт с магнитното поле на Земята, изхвърляне от Слънцето провокира геомагнитни стихии с друга активност. 

Учените чакат такава геомагнитна стихия да се появи още в петък, 23 юни, като въздействието й ще се усеща още няколко дни. Заслужава да се посочи, че съгласно изчисленията на учените това няма да е най-силната геомагнитна стихия и ще принадлежи към клас G1 или G2. Остава и опцията за нови проблеми с връзките, с работата на спътниците в космоса и енергийните системи на планетата. И несъмнено можете да очаквате появяването на блестящо полярно синьо.

Превод: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР