Най-мощният лазер в света ще бъде построен в Обединеното кралство и ще бъде „милиони, милиарди, милиарди“ пъти по-ярък от слънцето

...
Смята се, че технологията ще има практически приложения в ядрения
Коментари Харесай

Смята се, че технологията ще има практически приложения в ядрения синтез, възобновяемата енергия и батериите.

Най-мощният лазер в момента в Central Laser Facility в Оксфордшир е Vulcan, който се използва във физиката на плазмата.

Vulcan 20-20 ще има 20-кратно увеличение на мощност с осем допълнителни лъча, което го прави най-силният лазер в света.

Единичен импулс от лазера ще достави повече мощност от цялата Национална мрежа, в взрив с продължителност една трилионна от секундата на незначителен цел.

Изграждането на лазера ще отнеме шест години, за да бъде завършено, създавайки редица работни места в научния сектор, както и за дизайнери, инженери и техници.

Професор Марк Томсън , изпълнителен председател на Съвета за научни и технологични съоръжения (STFC), който осигури финансирането, каза: „Централното лазерно съоръжение е движеща сила зад откритията, които напреднаха в разбирането ни за различни области от фундаменталните свойства на материята при екстремни условия до образуването на звезди и планети."

Професор Джон Колиър, директор на Централното лазерно съоръжение, добави: "Вулкан е водещият лазер в CLF в продължение на много години и широко признат в международен план като пионерско съоръжение .

„През последните 40 години той има важен принос в изследванията по физика на плазмата и стотици докторанти са обучени в съоръжението.

„Навреме е Vulcan да претърпи следващото си голямо надграждане, което го прави готов да обслужва ново поколение учени, гарантирайки, че Обединеното кралство запазва лидерската си роля в тази област."

Прочетете повече в Sky News:
Лазерният лъч, използван за отклонява светкавици
Звездата Queen помага на мисията на НАСА да върне проби от астероиди

Изображение: Лазерът Vulcan - който в момента държи титлата на най-мощния в света. Снимка: Fisher Studios

Настоящият проект Vulcan помогна да се картографира как COVID заразява и уврежда клетките по време на пандемията, както и разработването на нови техники за проверка на сигурността на летищата.

Министърът на науката Джордж Фрийман каза: „Re -утвърждаването на Великобритания като дом на най-мощния лазер в света е вълнуваща възможност за изследване на неизследваното в астрономията и физиката, крачка към нови чисти енергийни източници за доброто на нашата планета и много повече.

„Като инвестирате £85 милиона, за да дадем на нашата изследователска общност предимство във водещи ключови научни открития, ние също така предоставяме стотици висококвалифицирани работни места в областта на науката и инженерството, които стимулират научния сектор в Обединеното кралство и развиват нашата икономика.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР