Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи

...
Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи
Коментари Харесай

НАСА изпраща най-мощната си ракета към Луната

Най-мощната галактическа ракета , която в миналото е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 година, написа в. Гардиън.

Artemis 1, включваща Orion - шестместна капсула за проучване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона , ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който провежда лунните задачи на Аполо преди половин век.

Освен грандиозното шоу , което се чака да притегли стотици хиляди фенове на галактическото крайбрежие на Флорида, НАСА има предпочитание да покаже напредъка, който е постигнала в напъните си да изпрати астронавти назад на Луната.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни , като ще облети Луната и два пъти ще прелети извънредно покрай нея.

Екипаж на Orion няма да има , ще са сложени специфични манекени в скафандри, което ще разреши на НАСА да оцени по какъв начин скафандрите от ново потомство реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи към капсулата като знак за нулева гравитация.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е плануван за май 2024 година, превозвайки четиричленен екипаж до Луната и назад без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от Аполо 17 през декември 1972 година
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР