Най-много столетници има в София, а най-малко - във Видинска

...
Най-много столетници има в София, а най-малко - във Видинска
Коментари Харесай

Проучване откри къде има най-много столетници в България

Най-много столетници има в София, а минимум - във Видинска област. Това сочат данни от взаимно изследване на екип от Медицинския университет и генетикът Любомир Балабански, отдадено на столетниците в България, които той разгласи в предаването " 12+4 " на БНР. На глава на популацията най-вече столетници има в областите Благоевград, София, Кърджали, Пазарджик и Плевен, сочат още резултатите от изследването. 

Обединяващ фактор за дългоденствие у нас досега е, че множеството столетници са там, където има повече условия за по-добър живот и най-вече по-добър достъп до здравни услуги, разясни експертът. Други общи черти, открити в изследването са физическата активност - огромна част от интервюираните споделили, че са били физически дейни до доста късна възраст. Също по този начин съвсем 100% от интервюираните столетници не са прекалявали с алкохола и не са пушили, или пък в случай че са го правили, е било за къси интервали.

Няма някакъв национален патент за специфичен режим на хранене, който удължава живота, излиза наяве още от изследването. " Много от тях споделиха, че не са се старали да ядат здравословно, всички от запитаните споделиха, че са яли " каквото има ", само че по малко, т.е. не са преяждали. ", описа генетикът.

И още фактор за дългоденствие - прочувствената непоклатимост. Участвалите в проучването имат положителна настройка, %като множеството, които запитахме на какво отдават дълголетието си - твърдяха " на спокойствието ". Всички споделяха, че са имали стрес в живота си - въпреки всичко някои са претърпели и по две войни,  само че някак си не са се оставили това да ги товари душевен ", подчертава Балабански. Главната цел на плана с негово присъединяване е била да се изследват генетично българските столетници, като се съберат проби от допустимо максимален брой хора, с цел да се изолира тяхното ДНК и да се извърши повсеместен геномен разбор. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР