Най-много се лъже преди избори, по време на война и

...
Най-много се лъже преди избори, по време на война и
Коментари Харесай

Някои особености на украинската пропаганда

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов - тази поговорка на Ото декор Бисмарк за следващ път се удостоверява (поне в частта си за войната) в най-новия боен спор - сред Русия и Украйна.

Москва, значително по традиция, не е изключително многословна. Например едвам преди дни призна, че в нашествието є в Украйна има починали и ранени съветски бойци, само че не уточни броя им. Така обявяваните ежедневно от Киев данни за съветски жертви не престават да обикалят международното медийно пространство, без опция за инспекция. Към вчерашна дата украинските управляващи настояват, че са починали 5710 съветски бойци.

Украйна обаче е многословната в този спор, а думите є отекват в международните новинарски излъчвания. Дали заради многословието, или по други аргументи, значително от изявленията є след това се оказват лъжи.

“Труд” показва на читателите си някои от най-фрапантните случаи на корист с информация.
Измамата със починалите на Змийския остров


На 24 февруари съветските военни поеха контрола над украинския Змийски остров, подложен на обстрел от две съветски фрегати. Киев разгласи, че всички 13 украински граничари са били убити. В интернет се завъртя запис от случилото се преди съветските сили да стартират обстрел.

“Предлагам да сложите оръжия и да се предадете, с цел да избегнети клане и ненужни жертви. В противоположен случай ще бъдете бомбардирани” - такава опасност от съветска страна се чува на записа. На нея украинските бойци дават отговор с: “Русский военный корабль, иди нахуй!”.

Ден след завладяването на острова украинският президент Володимир Зеленски разгласи починалите граничари за герои на Украйна.

Впоследствие обаче стана ясно, че те са живи. Руското отбранително министерство разгласява фотоси, на които украинските военнослужещи, предали се непринудено (според съветското съобщение), получават вода и храна и се качват на рейсове, които да ги откарат до Севастопол, след което да бъдат освободени да се върнат при фамилиите си.
„ Призрака от Киев “ „ свалил “ 10 съветски самолета


Съобщението в туитър на украинската работа на сигурност за свалените от “Призрака от Киев” 10 съветски бойни самолета.

В цялостна тайнственост остава обгърнат казусът с “Призрака от Киев”. Така бе наименуван неназован украински водач на МиГ-29, за който се твърди, в това число от украинските служби за сигурност, че от началото на съветската атака в Украйна на 24 февруари до 27 февруари е свалил 10 съветски бойни самолета.

Шест от машините - два Су-35, два Су-25, един Су-27 и един МиГ-29, били свалени от “призрака” в първите 30 часа на съветската инвазия. Ако този водач в действителност съществува, той ще е първият регистриран ас на XXI век, както и Ас на деня, написа в страницата в “Уикипедия”, отдадена на “Призрака от Киев”.
Скок на радиацията край „ Чернобил “ след завладяването на АЕЦ-а
Нивото на радиация в зоната към нуклеарната централа “Чернобил” се е повишило, откакто съветските сили превзеха територията към АЕЦ-а.

Такова предизвестие насочиха украинските управляващи, откакто изгубиха контрола над централата в първия ден на съветската инвазия. От Международната организация за атомна сила към Организация на обединените нации (МААЕ) побързаха да уточнят, че равнищата на радиация не съставляват опасност и че даже докладваните от украинските регулатори данни “са ниски и остават в границите на оперативния диапазон, измерен в зоната, откогато централата е изключена”. Дори и украинската държавна нуклеарна организация уточни, че смяната в радиационните нива евентуално се дължи на придвижването на тежко съоръжение (като танкове) в региона, което издига радиоактивен прахуляк във въздуха.
България праща самолети, които в действителност няма


Съобщението във фейсбук профила на украинските Военноморски сили, съгласно което България ще даде на Украйна 30 бойни самолета.

Едно от публично публикуваните от Киев погрешни изказвания замеси и нашата страна. България трансферира на Украйна 30 бойни самолета, заяви в профила си във фейсбук пресслужбата на Военноморските сили на Украйна.

Според известието София ще прати на Киев 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25.

Проблемът обаче е, че България разполага с 30 бойни самолета единствено “на хартия”. Реално имаме едвам 5 МиГ-29, които могат да летят, и 10 Су-25. Освен това в понеделник министър председателят Кирил Петков отхвърли да сме поемали ангажимент да оказваме помощ на Украйна с бойни самолети.


БЪЛГАРИЯ НА ВОЙНА СРЕЩУ КРЕМЪЛ И РУСИЯДръпнахме шалтера на Russia Today и Спутник
Съветът за електронни медии (СЕМ) на свое съвещание, извършено на 1 март 2022 година, също излезе със страховитата заповед на Бетина Жотева поради “грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението върху териториалната целокупност посредством военна намеса против Република Украйна”. “СЕМ краткотрайно лимитира препредаването на територията на Република България на аудио-визуални медийни услуги (телевизионни програми) Russia Today и производните, както и на Спутник и производните”, се споделя в решението на Съвет за електронни медии. На фона на прекъсването на Russia Today у нас, тъкмо основният редактор на медията Маргарита Симонян инициира основаването на платформа против подправените вести в обществените мрежи със обстановката в Украйна - войнасфейками. рф, а в следствие и канал в Телеграм, където бе опровергана погрешната информация на министерството на защитата на Украйна, че Полша и България ще дават военни самолети на Киев.
Военноисторическият музей ще стачкува на националния празник
Смениха цветовете на мартеницата



Арман Бабикян и Николай Хаджигенов смениха цветовете на мартеницата в синьо и жълто.

Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март, а известието бе оповестено на уеб страницата му.

“В знак на взаимност към украинския народ и към всички старания да бъде прекъснато безумието на войната Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март”, оповестиха чиновниците на държавната институция. В същото време за Баба Марта най-модерните мартеници се оказаха в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме. Арман Бабикян и Николай Хаджигенов даже опънаха щанд със стоката пред правосъдната палата. В допълнение, Хаджигенов употребява циничен речник в ефира на Нова телевизия по адрес на посланика на Руската федерация, което пък принуди останалите посетители да изоставен студиото.
Атлантическият съвет прикани да се анулират честванията за 3 март
Спестяваме парите за фронта

Атлантическият съвет на България прикани държавното управление на България да вземе незабавно решение за анулация на тазгодишното честване на националния празник - 3 март. “Република България и родолюбивите български жители изрично не могат и не трябва да имат за собствен народен празник която и да е дата, която величае политиката и дейностите на Русия”, написа в настояването. Там е посочено, че историческите обстоятелства за трети март 1878 година са съзнателно укривани и накриво интерпретирани и до през днешния ден, както в българското учебно заведение, по този начин и в българските медии. “Тези обстоятелства изрично сочат, че “трети март” е просто един миг от дългогодишната, непроменена и до през днешния ден, враждебна политика на Русия за покоряване и завземане на България и за превръщането ни в съветска колония.” Предлага се икономисаните от анулацията на тържествата средства - без значение какъв брой малко или доста ще се окажат - да бъдат преведени във фонда за подкрепяне на Въоръжените сили на Украйна.

Българската страна е на първа линия още при започване на военните дейности на Украйна и още в петък предходната седмица министърът на превоза Николай Събев (бивш шеф на “Еконт”, б. р.) забрани политане и кацане и нахлуване на съветски самолети във въздушно пространство на страната. Такава възбрана още нямаше в множеството европейски страни, само че България даде образец за светкавична реакция във военно време. “Всички въздухоплавателни средства с лиценз публикуван от Руската федерация не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, в това число въздушното пространство над териториалните води”, написа в заповедта на министъра от 25 февруари.

Отговор от Брюксел на молбата на Зеленски за участие в Европейски Съюз
Европейският съюз ще задвижи процедурата
Вторият тур на договарянията Москва-Киев следва през днешния ден



Сателитна фотография на близо 70-километровия ескорт от съветски бронирани машини, който доближава към Киев.

Европейският съюз е подготвен да одобри кандидатурата на Украйна за пълноправно участие и Европарламентът ще направи всички допустимо да задвижи процедурата по най-бързия метод. Това съобщи председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола на изключително съвещание в Брюксел през вчерашния ден.

Изявлението бе направено в наличието на ръководителите на Европейския съвет и Еврокомисията - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. В речта си, декларираща солидарността на Европарламента със глобите, предприемани против Москва, Мецола уточни, че съветски публични представители към този момент няма да бъдат допускани в постройките на Екологичен потенциал.

За да получи Украйна статут на страна претендент за Европейски Съюз се изисква единомислещо утвърждение от Европейския съвет (лидерите на еврочленките). След възможното приемане на подобен статут, страната претендент се бори за започване на договаряния, което също би трябвало да бъде утвърдено единомислещо от Европейския съвет.

Във вчерашното съвещание на Екологичен потенциал се включи по радиовръзка и президентът на Украйна Влодимир Зеленски. Той благодари на европейските водачи, че са признали, че със съпротивата си против Русия, Украйна “изпълнява минимума” критерии за участие в Европейски Съюз. Зеленски прикани за спомагателна военна и филантропична помощ за страната му и още веднъж настоя, че Киев не има намерение да се съобщи.

Изявлението му пристигна на фона на известията за съветска бронирана военна колона, с дължина съвсем 70 километра, която решително доближава Киев, както и за масирани удари по редица градове, измежду които Харков, Мариупол и Херсон, който е под блокада.

Междувременно съветски източници, представени от ТАСС, през вчерашния ден оповестиха, че вторият кръг от договаряния сред Москва и Киев ще се организира през днешния ден, както “било в началото договорено”. Първият рунд се състоя в понеделник в Беларус, като съветската и украинската делегации договориха предпочитани тематики, които да отнесат в столиците си за съвещания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР