Най-много пари идват от САЩ, Испания и Гърция Над 1,15

...
Най-много пари идват от САЩ, Испания и Гърция Над 1,15
Коментари Харесай

1 15 млрд пратили гастарбайтерите в България

Най-много пари идват от Съединени американски щати, Испания и Гърция

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят зад граница, на околните си в България през предходната година. Това е с 284 млн. евро повече, в сравнение с през 2016 година, когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро, демонстрира информация в Българска национална банка (БНБ), написа в. Монитор.
Най-много средства идват от българите в Съединени американски щати, Испания и Гърция. Данните на Българска народна банка обаче регистрират единствено парите, изпратени по банков път и посредством сдружения за парични прехвърляния. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви артикули, купени зад граница, идват в страната. Освен това част от парите се изпращат по хора или посредством автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на транспорт на средства сред България и Гърция.
Отделно пък Българска народна банка регистрира единствено преводите над 2500 еврo. Разбивката по месеци демонстрира, че месец май през 2017 година е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на предходната година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се приближава до направените директни задгранични вложения в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.
За цялата 2017 година задграничните компании са вложили в България 901,9 млн. евро, което е нарастване с 36,7% на годишна база. Това обаче за следващ път демонстрира, че в действителност не вложенията, а преводите от емигрантите движат стопанската система напред.
Според данните на Българска народна банка задграничните инвестиции за предходната година се насочват най-вече към преработващата индустрия. Преводите от емигрантите пък отиват непосредствено в потреблението макар че през последната година доста дребни и фамилни бизнеси стартират своето начало точно с помощ от родственик зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на настоящи разноски, опазване на здравето, обучение и погасяване на заеми.
Сумите, които сънародниците ни отвън България изпращат тук, последователно се възвръщат до предкризисните равнища от 2007 и 2008 година Това обаче не се случва с вложенията.
Междувременно Европейската комисия (ЕК) разгласи, че ще бъдат въведени нови регулации, съгласно които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния консуматор.
Досега за фирмите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за интервенции в страната или в еврозоната. В публично известие европейските управляващи показват, че в този момент това преимущество ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.
Всички вътрешни презгранични преводи в Европейски Съюз, осъществени в евро отвън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни заплащания, осъществявани в формалната локална валута.
Така да вземем за пример, в границите на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лв.. Това е забележителна смяна, защото таксите за елементарен банков превод могат да доближат извънредно високи стойности в някои страни членки отвън еврозоната - до 24 евро за превод на 10 евро.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР