Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град

...
Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град
Коментари Харесай

Най-много новозаразени с COVID-19 има в София-град, Пловдив и Бургас

Най-много новорегистрирани случаи за последното денонощие има в областите София-град – 353, Пловдив – 128, Бургас - 114, демонстрират данните на Единния информативен портал. Най-малко новозаразени са регистрирани в областите Монтана – 7, Видин – 10, Разград – 13, Смолян – 13, сочат още данните от портала. Заболеваемостта в страната от коронавирусната зараза към 5 август 2022 година на 14-дневна база е 331 на 100 хиляди души население.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31965
На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се регистрира в областите Силистра – 471 на 100 хиляди души население, София-град – 455 на 100 хиляди, Варна – 398 на 100 хиляди, Стара Загора – 398 на 100 хиляди, Бургас – 383 на 100 хиляди.   

Според картата за епидемиологичната конюнктура областите София-град, Силистра и Варна са в стадий две. Останалите области в страната са в стадий едно. Нивото на всеки от стадиите се дефинира на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните кревати за интензивно и неинтензивно лекуване на пациенти, инфектирани с инфекцията.

 

Според Националния действен проект на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, признат от Министерския съвет на 14 юли 2022 година, за областите, попадащи в стадий две, се плануват с изключение на въведените в стадий едно ограничения - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за даване на обществени услуги, градския превоз и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко метър и половина; хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности; постоянно проветряване; работа от разстояние, при опция, по този начин и носене на защитна маска на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, както и по време на разнообразни просветителни, спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.

Други наложителни ограничения за областите, попадащи в стадий две, са въвеждане на условие за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничение на свижданията в лечебни заведения и профилираните институции за даване на обществени услуги, както и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия доктор и съгласно здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19; ограничение на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Етап две планува и други наложителни ограничения, отнасящи се за учебните заведения.

Остава в действие и провеждането на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР