Най-много ни притеснява минималното обезщетение за безработица. Постоянно повтаряме, че

...
Най-много ни притеснява минималното обезщетение за безработица. Постоянно повтаряме, че
Коментари Харесай

КНСБ: Обезщетението за безработица трябва да е 60% върху осигурителния доход

„ Най-много ни тормози минималното обезщетение за безработица. Постоянно повтаряме, че то е отвън закона “. Това сподели пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той разясни, че законът споделя, че компенсацията би трябвало да е 60% върху прихода, върху който индивидът се е осигурявал:

„ Тези 9 лв. дневно, които получават хората с минимално обезщетение, нямат връзка с никаква минимална заплата, с никакъв най-малък приход. Затова получават 190 лв. на месец за обезпечени лица, това не е помощ, а това е застрахователен риск, който е скандално невисок. Трябва да са 360 лв. месечно. Затова ще са нужни към 60 млн. лв., с цел да могат да бъдат обхванати към този момент записаните безработни, които от предходната година до момента са към 45 000 души. До края на годината тази цифра по наши прогнози ще нарасне до 65 000 души. За тях трябват още към 34 млн. лв. “.

В предаването „ Неделя 150 “ Димитров акцентира, че сега законовата норма за достъп до обезщетение за безработица е несправедлива:

„ Ако си останал незает за един месец, по-късно три години нямаш право да получаваш обезщетение “.

Пламен Димитров сподели, че на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие на следващия ден синдикатите ще предложат мярка за ваучери за храна на стойност на линията на беднотия за всички в режим на подкрепяне, за такива, които нямат право на обезщетение за безработица.

Той съобщи, че досегашните ограничения са положителни и обхватни, само че би трябвало целеви секторни ограничения:

„ Наблюдаваме към 500 най-големи и междинни предприятия, от които зависи нашата промишленост. В 1/5 от тях има съществени проблеми. Тежката промишленост към момента не е наранена. Съкращенията на хора в леките браншове минават и към преработваща индустрия, автомобилния клъстер. Бизнесът колабира... Спад в стопанската система ще има, няма по какъв начин да няма “.

Според него прогнозите на ръководещите за стопанската система ни са „ прекомерно розови “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР