Най-много кражби на ток за изминалата година е регистрирало енергото

Най-много кражби на ток за изминалата година е регистрирало енергото ...

Най-много кражби на ток са установени в Северозападна България – над 7000 за година.


Най-много кражби на ток за изминалата година е регистрирало енергото в Северозападна България – над 7000 хиляди. В Югоизточната и Североизточната част на страната злоупотребите са доста по-малко.

Освен манипулиране на електромерите, крадците се свързват незаконно с ел. мрежата не само над земята, но и под нея. Това прави разкриването на кражбата по-трудно.

В Банкя от началото на година ЧЕЗ установява, че се губи значително количество енергия. Проверките на място показват – електромерите са с пломби, а мрежата видимо не е манипулирна, но само над земята.

Нов уред – рефлектометър отчита, че незаконно присъединяване към мрежата има и то е в една от къщите. Собствениците не отварят вратата на екипа ни.

Експертите установяват, че зад високата ограда кражбата става под земята.

„Очевидно хората, които ползват тази енергия без да се измерва не са крайно нуждаещи се това е първото нещо, второто нещо използва се технология, която им гарантира много трудно разкриване на самото нарушение”, каза Филип Йорданов, ръководител отдел "Нетехнически загуби".

Новите уреди показват с 99% точност къде е незаконното присъединяване. Така за няколко часа кражбата е установена, а нарушителят ще плати 2250 лева за ток. Доволни ще бъдат и съседите като Георги, който макар и да не плаща за крадения ток, също изпитва неудобства, защото има проблеми с качеството на услугата.

Енергото признава, че при кражби в кварталите често пъти има оплаквания от абонати за влошено качество на доставките. Това е още един индикатор, че някой съсед манипулира мрежата.

От ЧЕЗ очакват с новите технологии, а и от сигнали на съвестни абонати да се увеличи броят на заловените крадци.

-->

Източник: btvnovinite.bg