Най-много хора отправят молби за здраве, по-малко - за житейски

...
Най-много хора отправят молби за здраве, по-малко - за житейски
Коментари Харесай

Хиляди идват в Бачковския манастир за Голяма Богородица

Най-много хора насочат молби за здраве, по-малко - за житейски триумф и избавление на човечеството, споделя свещеник Сионий

Цялото духовно приятелство, в допълнение наети помощници и доброволци са мобилизирани в навечерието на празника Голяма Богородица в Бачковския и Троянския манастир. Екископ Сионий, който е свещеник и на двата, през вчерашния ден до последно уговаряше с монасите по какъв начин ще бъдат посрещнати поклонниците.

„ Тази година празникът Успение Богородично се пада в събота и неделя, което значи, че ще има доста хора, които желаят и духовно търсят да се преклонят на пречистата Богородица в тези дни - сподели свещеник Сионий. - Затова направихме стройна организация с доста наети хора и доброволци - в Бачковския манастир ще оказват помощ 30 души, а в Троянския, тъй като там е и храмов празник, а има и лития с Чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица, са обезпечени в допълнение 50 доброволци. “



Епископ Сионий

Те ще основават ред, с цел да няма скупчване на хора, ще насочват, ще осведомят поклонниците. Ще наблюдават за осъществяване на противоепидемичните ограничения - да се съблюдава разстояние, до момента в който се изчаква за свещи, и в храма, да се влиза с маска, да има на всички места дезинфектанти.

В последните години

понижа практиката хората да идват в съботния ден и да спят по поляните към манастира,

изключително след началото на пандемията, споделя игуменът. Вече избират да се настанят в дребни хотелчета и къщи за посетители, каквито има доста в покрайнините на Бачковския и Троянския манастир. Всички ще са приютени, с цел да продължат пътя си, благословени от Божията майка, твърди свещеник Сионий.

Основният поток се чака в неделния ден, изключително в Троян, тъй като тогава се изнася Чудотворната икона Св. Богородица Троеручица. Но още през днешния ден чакаме доста хора - общо към 50-60 хиляди души в двата манастира, предвижда свещеник Сионий. Самият той ще служи в Троянския манастир.

В Бачковския вечерната работа в събота е от 18 ч. и ще я води свещеник Яков Месемврийски. Заедно с вечерната работа се служи единствен път в годината и Опело на Св. Богородица над специфична плащеница, която изобразява погребението само че Божията майка в наличието на апостолите и ангелите.

Плащеницата ще остане през целия празник в центъра на храма за поклонение

На другия ден Светата литургия ще стартира в 9 часа. На нея доста вярващи се причестяват, тъй като са спазвали Богородичния пост. В Троянския манастир програмата е същата, само че след литургията в неделя ще бъде изнесена Чудотворната икона и ще бъде занесена до местността, където е станало първото знамение, когато е пристигнала на мястото през 1600 година



„ Празникът Успение Богородично е обвързван с упокоението на пречистата Богородица, нейното овакантяване на нашия свят. Но за вярващите хора това е началото на нейната молитвена грижа към индивидите, началото на нейното молитвено покровителство за целия човешки жанр - изяснява духовния смисъл на празника свещеник Сионий. - И както се споделя в канона, отдаден на празника, „ Пречистата Богородица остави света, само че откри индивидите. Пречистата Богородица отиде на небесата, само че стана с молитвите си тук, на земята “. В удостоверение на тези молитвени слова са и многото чудотворни икони в целия свят, които демонстрират действеното и непрекъснато небесно застъпничество на Св. Богородица над човешкия жанр. Ние имаме високата наслада и в Троянския, и в Бачковския манастир, да имаме Чудотворна икона на Божията майка. Така че приканваме правилния народ да се моли старателно за небесно застъпничество, за благословение над родината ни, на всички български фамилии, над децата, над възрастните, болните, на хората в скърби и тествания.

Хората, които по някакъв метод са изгубили пътя към Бога и обществото, и за тях да се молим

през тези дни, с цел да се върнат в плодородно общение. Да се помолим за всички в Христа наши братя и сестри! “.

По думите на свещеник Сионий, най-вече хората влизат в храма с молебствия за здраве - за себе си и близки хора. „ Това е разбираемо, тъй като сме в тежка пандемия - споделя той. - Но идват и доста, които просят от Богородица благословение за фамилията си. Много бездетни фамилии молят и получават помощ - добиват чада в фамилиите си. Други идват да се помолят за триумф и благословение в живота и начинанията. Други се молят за цялото човечество. А мнозина благодарят, откакто са получили помощ от Богородица. “

На празника в неделя Пловдивският митрополит Николай ще възглави от 9 ч. архиерейска Света литургия в катедралния храм " Успение Богородично " в Пазарджик. А с негово благословение Знеполският свещеник Арсений - викарий на митрополита, ще отслужи архиерейска света литургия в катедралния храм " Успение Богородично " в Пловдив.

Драконовски ограничения за сигурност по пътищата



В региона на Бачковския манастир през днешния ден и на следващия ден ще гъмжи от полиция в очакване на настъпление от богомолци към светата обител за празника Успение Богородично. Движението по пътя от Асеновград за Смолян е интензивно от през вчерашния ден, като се чака през днешния ден да доближи своя пик. За тези три дни - от петък до неделя, когато е самият празник, са подхванати ограничения за обезпечаване на сигурността на придвижването и сигурността на стеклите се от цяла България миряни.

Ангажирани са оптимален брой полицейски екипи от МВР-Асеновград и чиновници от бранш " Пътна полиция " в Пловдив, които ще подкрепят трафика. За да не се позволяват тапи и образуването на автомобилни колони, униформени ще контролират придвижването в най-натоварените сектори. Превантивни ограничения са взети и за гарантиране на публичния ред и запазване имуществото и сигурността на посетителите в светата обител, увериха от пловдивската полиция. Пожарната също ще дежури в Бачковската обител заради покачвания риск от запалвания поради свещи.

Призовават се богомолците да съблюдават напътствията на полицията, както и ограниченията за пожарна сигурност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР