Най-много дела срещу журналисти в ЕС заради работата им водят

...
Най-много дела срещу журналисти в ЕС заради работата им водят
Коментари Харесай

Политиците водят най-много дела срещу журналисти в ЕС

Най-много каузи против публицисти в Европейски Съюз поради работата им водят политиците. Това се показва в изводите от отчет, показани пред комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работиот създателите Джъстин Борг и Франческа Фарингтън от университета в Абърдийн.

По техните думи на второ място по дял са делата, заведени от сдружения. Докладът изследва всички 47 каузи против 102-ма ответници, заведени от януари 2022 година до август тази година. Фарингтън посочи, представена от Българска телеграфна агенция, че не са необичайност и заканите против публицистите с каузи, които най-после не се извършват и по тази причина статистиката не обгръща предизвестията за правосъдни искове.

Най-често каузи се водят поради разпространение на информация от публичен интерес, основно обвързвана с жителите на повече от една страна от Европейски Съюз. В множеството случаи делата са във връзка изявления за корупция, проведена престъпност, финансови закононарушения.

Повечето каузи (85 на сто) засягат публичния интерес в няколко европейски страни или целия Европейски Съюз, уточни Борг. По неговите думи законовите промени, препоръчани от Европейската комисия, биха обхванали 95% от досегашните случаи, които са главно трансгранични и по тази причина биха попаднали в обсега на измененията. По този метод би отпаднала опцията да се избира съд за внасяне на исковете съгласно особеното отношение на националните законодателства по тези случаи, разясни той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР