Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния. Това показва

...
Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния. Това показва
Коментари Харесай

Оказахме се на челно място с Румъния в класация за...

Най-мирните страни на Балканите са България и Румъния. Това демонстрира класацията на “Глобален показател на миролюбието”, пишат от БГНЕС. Според цифрите се нареждаме на 25 и 26 място в света.

Това е огромно достижение в интернационален проект, тъй като идва в миг на многочислени спорове и принуждение по цялото земно кълбо.За пръв път през последните пет години “Глобалният показател на мира “ за пръв път се покачва леко, сочи отчетът на лондонския Институт за стопанска система и мир (IEP), който годишно прави оценка обстановката в над 160 страни по следните критерии: война, тероризъм, полицейско принуждение, експорт на оръжия, единодушие на обществото и съблюдаване на човешките права.

Мястото на страната ни и това на северната ни съседка е мотив за горделивост. Новината идва на фона на всички останали международни ранглисти, в които България и Румъния удрят дъното и постоянно се подреждат измежду последните.

София и Букурещ са освен най-миролюбивите столици в Югоизточна Европа, само че съществено изпреварват по този показател редица водещи международни сили, в това число Съединени американски щати, която е с цели 100 позиции зад тях.

Особено позитивно наподобява нашето място на фона на една друга балканска двойка, която преди 20 години имаше тежки спорове с потреблението на оръжия. Сърбия и Албания са два пъти по-малко миролюбиви от България и Румъния, заемайки надлежно 50 и 51 място.

Гърция, която е една от водещите страни освен в Европейски Съюз, само че и в света по разноски за защита, е 65 по миролюбие.

Най-миролюбивият район в света, съгласно класацията на IEP, остава Европа. За това е съдействало намаляването на броя на терористичните актове през предходната година, а също по този начин намаляването на притока на мигранти, се споделя в отчета.

Първото място в рейтинга се резервира и той е за Исландия. Втора остава Нова Зеландия, а трета – Португалия. За пръв път от доста години Сирия отлепя от дъното и от последна става предпоследна. Сега описът от най-миролюбиви страни приключва с Афганистан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР