Най-мащабният до момента енергиен проект в света получи зелена светлина

...
Най-мащабният до момента енергиен проект в света получи зелена светлина
Коментари Харесай

Силно българско участие в най-големия енергиен проект в света

Най-мащабният досега енергиен план в света получи зелена светлина да започва, а замисълът и реализацията му е със мощно българско присъединяване. Мега плана Energy Hub (AREH), ситуиран в Западна Австралия е с планирана стойност от $36 милиарда и в края на октомври получи утвърждение и поддръжка от австралийското държавно управление.

Съосновател и съучастник в компанията зад плана - CWP Renewables е българинът Димитър Енчев. Един от главните офиси на компанията е в София, където Енчев, дружно с екипа си, от няколко години способстват за създаването и стратегическото обмисляне на най-големия и новаторски ВЕИ план в света.

„ Различното и новото в този план е освен мащабът му и проектите ни да достигнем 26 000 МВ хибридно произвеждане на ток от вятър и солар, само че и потреблението на този на ниска цена ток за производството на зелен водород за износ. Само с планове от подобен мащаб ще можем да реализираме задачите за декарбонизация на международната стопанска система и да адресираме климатичната рецесия. Надяваме се нашият план да бъде катализатор и след него да последват други такива. “, споделя Димитър Енчев. Плановете са хибридната слънчева и вятърна плантация да изнася водород от Австралия към Азия.

Мега планът към този момент разполага с екологично позволение за първите 15 000 МВ хибридно произвеждане на вятърна и слънчева генерация. Стабилният и първокачествен вятърен и слънчев запас в западна Австралия разрешава производството на извънредно на ниска цена ток, от който ще бъде създаван зелен водород чрез електролиза. Освен позволение за първата фаза от 15 гигавата, този месец  Asian Renewable Energy Hub получи и статут на план от национално значение от австралийското държавно управление, самопризнание за стратегическата значителност на плана в прехода оттатък фосилни горива. С това федералното държавно управление се ангажира да форсира напредъка на плана във връзка с оставащите разрешителни и да окаже цялостна административна поддръжка.

„ Зеленият водород и създадените от него деривати като зелен амоняк, ще имат от ден на ден директни приложения в земеделието, корабоплаването и промишлеността – браншове, мощно основани на фосилни горива, които мъчно могат да бъдат електрифицирани. Проектът Asian Renewable Energy Hub слага началото на един световен преход към трансформиране на тези промишлености, които сега са един от огромните източници на парникови газове в света. “, разяснява Димитър Енчев от CWP Renewables.

Проектът Asian Renewable Energy Hub е създаден от CWP Renewables (дъщерна компания на PostScriptum) в консорциум с инфраструктурния фонд ICE, капиталовата банка MacQuarie и производителя на турбини Vestas.

Повече за мега плана с българско присъединяване може да видите сега
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР