Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са

...
Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са
Коментари Харесай

Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка

„ Най-малкото сега имаме изгода от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е последна мярка, само че над всичко би трябвало да е българският интерес ”. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти на въпроса дали на фона на политическата конюнктура е подготвен с нов длъжностен кабинет.

Коментарът му пристигна, откакто вицепрезидента Илияна Йотова сервираха цветя пред Паметника на незнайния войник в София по случай отбелязването на 77 години от успеха над нацизма.

Президентът разяснява и рецесията със спрените доставки на газ.

„ Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от доста други страни нашата взаимозависимост от съветски газ и нефт е огромна. За страдание, през годините не успяхме да реализираме диверсификация и нашата взаимозависимост е огромна. В Европейски Съюз българите са най-бедните и енергийно най-бедни. Борбата е да не допуснем фрапантно увеличение на цените на доставките. Борбата е о опция да се запазят същите “, сподели Радев.

Според него спиране на доставките от Русия крие опасности от „ чудовищна инфлация “, на която голям брой предприятия няма да устоят.

„ Това значи тежка икономическа и обществена рецесия с всички последици, в това число и за тези, които ръководят сега “, изясни президентът.

„ Твърденията на госпожа Нинова са неточни и елементарно проверими. Явно госпожа Нинова се пробва да избяга от подписа си под разрешителните за експорт на оръжия за трети страни, които тя знае доста добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за контракти за експорт на оръжие. България не изнася като страна оръжие. Това са частни компании. Но значим е подписът в комисията, която тя ръководи, с който автограф се позволява износът, съобщи Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка изявление на вицепремиера и ръководител на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Очаквам държавното управление да има доста ясна визия по какъв начин живеят българите, добави президентът.

В отговор на журналистически въпрос за коментар на думи на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на процедура има опция за развиване на връзките сред България и РСМ, президентът Радев президентът съобщи, че съгласно него е „ извънредно несвоевременно и нездравословно да се приказва за България и да се слагат ултиматуми ”.

Той сподели, че предходната година е имало още по-голям напън от европейските институции за смяна на позицията на България за Северна Македония. 

„ Аз и служебното държавно управление удържахме два следващи съвета за разширение. Може да се удържа на този напън, когато има ясни позиции и те регистрират освен българския интерес, само че и истината “, акцентира Радев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР