Най-малкото е на 5, а най-голямото - на 16 години

...
Най-малкото е на 5, а най-голямото - на 16 години
Коментари Харесай

80 деца от зони на военни действия в Украйна пристигнаха с автобус в Русе

Най-малкото е на 5, а най-голямото - на 16 години

Около 80 деца от зони на боен спор в Украйна дойдоха с рейс на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " при Русе . Те са от обществено уязвими категории и се нуждаят от психическа рехабилитация. Ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица , област Ловеч, заяви на граничния пункт ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

Децата бяха посрещнати в предварителния приемателен пункт на " Дунав мост " от представители на разнообразни институции - от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, община Русе, БЧК, дирекция " Социално подкрепяне, Държавната организация за протекция на детето, Регионална дирекция " Гранична полиция ", Държавна организация за бежанците и Спешна помощ. На място имаше и представители на съдружие " Еквилибриум ".

Директорът на дирекция " Социално подкрепяне " в Русе Детелина Матева изясни, че част от децата са сираци или родителите им са на фронта . Други са били ранени при обстрел , като са лекувани в Украйна, а останалите са получили душевен контузии при военните офанзиви . Децата главно са от Херсон, Харков, от Донецка, Луганска и Днепропетровска области.

" В момента те са в чудесно здравословно положение, като единствено на едно му е прилошало от дългото пътешестване. Екип на Спешна помощ е тук на място и при потребност ще окаже подпомагане ", изясни Матева.

" Организирали сме заздравителен пункт, като в отоплените палатки всяко дете получава храна, топли питиета, както и хигиеничен пакет ", сподели шефът на регионалната конструкция на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Мариана Тошева изясни, че на граничния пункт децата ще бъдат регистрирани и ще получат краткотрайна протекция. Най-малкото е на пет години, а най-голямото - на 16 години.

След като бъдат регистрирани и си починат, ще продължат с рейс, ескортиран от патрулен автомобил, към Рибарица.

" Идеята е децата да се успокоят от претърпяното, като в Рибарица ще се реши по отношение на потребностите и възрастта им какво ще е най-хубаво за тях ", сподели Тошева.

Тя изясни, че процесът с посрещането и настаняването на децата е проведен от Националния действен щаб, под председателството на заместител министър-председателя по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Мариана Тошева сподели за Българска телеграфна агенция, че настанените украински жители с краткотрайна протекция по програмата за филантропично подкрепяне у нас са 9740. За тях страната е осигурила заслон и изхранване.

По думите й украинските жители с краткотрайна протекция в страната са общо към 51 000, като половината от тях са деца.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР