Най-малко трима загинаха при взрив в хотел в афганистанския Хост

...
Най-малко трима души бяха убити и други седем ранени след
Коментари Харесай

Най-малко трима души бяха убити и други седем ранени след експлозия в хотел в източната провинция Хост в Афганистан в понеделник, съобщи полицията.

Взривът е избухнал в градски хотел, посещаван от афганистанци и хора, произхождащи от пакистанската провинция Северен Вазиристан, която граничи с Афганистан, каза в понеделник Мустагфир Гурбаз, полицейски говорител в Хост.

Той каза, че служителите разследват, за да определят какво е причинило взрива и кой стои зад него.

Няма незабавно поемане на отговорност за експлозията, въпреки че талибанското правителство в Афганистан обвини регионалния филиал на ИДИЛ (ISIS) – известен като Ислямска държава в провинция Хорасан – за предишни атаки.

Гурбаз не предостави информация за пакистански бежанци, отседнали в хотела.

Властите в Пакистан казаха, че членове на пакистанските талибани, известни като Tehreek-e-Taliban Pakistan или TTP, се крият в Хост и на други места в Афганистан.

TTP е отделна група, но е близък съюзник на афганистанските талибани, които заеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последния етап от изтеглянето си от страната след 20 години война.

Талибаните заявиха, че са съсредоточени върху осигуряването на Афганистан и са извършили няколко нападения срещу клетки на ИДИЛ през последните месеци.

Повече от 1000 афганистански цивилни са били убити при бомбардировки и друго насилие, откакто силите на САЩ и НАТО напуснаха Афганистан през 2021 г. и талибаните поеха властта, според ООН.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР