Най-малко трима души бяха убити, а 28 - ранени, при

...
Най-малко трима души бяха убити, а 28 - ранени, при
Коментари Харесай

Трима убити при руски удари в Украйна. Киев призова Запада да му изпрати още Пейтриът

Най-малко трима души бяха убити, а 28 - ранени, при няколко съветски удара в Украйна през днешния ден, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Основна цел на офанзивите бе Харков - вторият по величина град в страната. Поредицата въздушни удари накара Киев да се обърне за следващ път към западните си съдружници с молба за даване на още модерни системи за противовъздушна защита " Пейтриът ".

В Харков, чието население преди войната е било съвсем милион и половина души, съветска ракета е блъснала жилищни здания, като съгласно локалните управляващи е умъртвила минимум един човек и е ранила 16, в това число четири деца.

" Днес врагът за първи път удари Харков с управляема ракета с огромен диаметър ", съобщи Олег Синегубов, губернатор на региона. Харковска област граничи с Русия на север и постоянно е подложена на обстрел от съветските войски, показва Агенция Франс Прес.

Четирима души към този момент бяха ранени при нощен обстрел и офанзива с дрон в региона, сподели по-рано Синегубов.

Други двама души бяха убити през днешния ден при съветски удари в други елементи на Украйна.

Губернаторът на южната Херсонска област заяви, че 61-годишна жена е починала в къщата си по време на офанзива с дрон против село Михайловка, ситуирано на западния бряг на река Днепър, по която минава фронтовата линия в този регион. 

Още един човек е умрял при артилерийски обстрел в Никопол, огромен град в югоизточната част на страната, заяви губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Според кмета на Николаев Олександър Сенкевич осем цивилни са били ранени при офанзива с балистична ракета против града.

Междувременно назначените от Русия управляващи в окупирания град Горловка покрай Донецк оповестиха, че една жена е била убита при украински артилерийски обстрел.

Украйна насочва молби към западните си съдружници да изпратят повече и по-бързо военна помощ. Политическите различия в Брюксел и Вашингтон обаче попречиха даването на оръжия и военно съоръжение през последните месеци, отбелязва Агенция Франс Прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели през днешния ден, че солидната противовъздушна защита ще " избави хиляди животи ", ще понижи вредите за украинската инфраструктура и ще помогне на бойците на фронтовата линия.

Той прикани страните, разполагащи с съвременни американски зенитно-ракетни системи " Пейтриът ", да ги изпратят на Украйна, която получи първата батарея от тази система през април 2023 година

Кулеба съобщи, че Русия в последно време е засилила въздушните си набези, като сред 18 и 24 март е изстреляла 190 ракети и е хвърлила 700 управляеми бомби.

" Сегашните съветски офанзиви се характеризират с интензивно потребление на балистични ракети, които могат да доближат задачата си доста бързо, оставяйки малко време на цивилните да потърсят леговище ", уточни министърът.

Украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден още веднъж прикани западните съдружници на страната му да " ускорят доставката " на изтребители Ф-16 и да изпратят на Украйна повече системи за противовъздушна защита " Пейтриът " след днешните съветски удари по Харков.

" Укрепването на противовъздушната защита на Украйна и ускоряването на доставката на самолети Ф-16 са жизненоважни за нас ", написа той в известие в обществените мрежи. " Няма рационално опрощение за какво системите " Пейтриът ", каквито има доста по света, към момента не покриват небето над Харков и други градове и селища, нападнати от съветските терористи ", добави украинският водач.

Зеленски посети през днешния ден Сумска област в Североизточна Украйна, с цел да инспектира новите отбранителни линии, които страната му стартира да построява небрежно преди няколко седмици, с цел да спре съветското нахлуване.

" Изграждането на отбранителни уреди в Сумска област продължава. Инспектирах окопи, укрития, огневи, командни и наблюдателни позиции ", написа той в " Телеграм " и увери, че Украйна " укрепва защитата си ".

Руските войски ускориха масираните си удари против Украйна, изключително от предходната седмица, представяйки ги като ответни дейности на украинските офанзиви против съветски гранични региони.

Украйна съобщи, че през нощта е прихванала 10 от 13-те дрона, изстреляни от Русия, до момента в който Москва твърди, че е унищожила украински снаряди, изстреляни от реактивни системи за залпов огън против граничната Белгородска област.

Според нейния губернатор Вячеслав Гладков един човек е бил ранен " от шрапнел " в тази гранична съветска област, която постоянно става обект обект на украински офанзиви.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР