Най-малко шестима убити, 12 ранени при целенасочена експлозия на автобус в Сомалия

...
Най-малко шестима души бяха убити при експлозия, насочена към пътнически
Коментари Харесай

Най-малко шестима души бяха убити при експлозия, насочена към пътнически автобус, пътуващ в регион извън столицата на Сомалия, съобщи държавната информационна агенция.

Сомалийската информационна агенция, цитирайки Мохамед Ибрахим, губернатор на регион Долен Шабел, каза в сряда, че нападението е извършено на път между областите Кориолей и Марка и че други 12 души са били ранени.

Ибрахим каза, че атаката на въоръжена група е причинила експлозията, съобщи информационната агенция на X, известна преди като Twitter.

Ибрахим не каза коя група е заподозряна, че е извършила нападението.

Свързаният с Ал Кайда Ал Шабаб в миналото е поемал отговорност за подобни атаки.

Групировката се бори от 2006 г., за да свали централното правителство на Сомалия и да установи свое собствено управление, основано на стриктно тълкуване на ислямския закон.

След като встъпи в длъжност през май миналата година, президентът Шейх Мохамуд обяви „всеобхватна война“ на бойците, като обедини сомалийците, за да помогне за прогонването на членовете на въоръжената група, която той описа като „дървеници“.

През последните месеци армията и милициите на местните кланове си върнаха части от територия в операция, подкрепена от въздушни нападения на САЩ и сили на Африканския съюз (АС), известни като ATMIS, чийто мандат изтече през юни.

Но бойците, които бяха принудени да напуснат столицата от войските на АС през 2011 г., често отмъщаваха на последната офанзива с кървави атаки.

Въпреки че беше прогонена от градските центрове, групата остана укрепена в провинцията, откъдето извърши множество атаки в Сомалия и съседните страни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР