Най-малко седем убити, когато бурята Даниел удари Южна Европа

...
Най-малко седем души загинаха, а няколко остават в неизвестност в
Коментари Харесай

Най-малко седем души загинаха, а няколко остават в неизвестност в Гърция, Турция и България, след като проливен дъжд и тежки наводнения връхлетяха Южна Европа.

Наводненията взеха най-малко два жертви в континентална Гърция, двама в северозападна Турция и оставиха най-малко трима жертви на българското черноморско крайбрежие.

Най-лошото може да не е свършило, тъй като Гърция, която претърпя особено интензивни валежи, е подготвена за нови наводнения в сряда.

Предупреждение от ниво 2 от 3 за силни бури е издадено за сряда за части от Гърция, като заплахите включват проливни валежи и потенциални торнада.

Бурята, която официално беше наречена Даниел от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа, удари страната с няколкомесечни дъждове във вторник, наводнявайки домове, предприятия и пътища.

Във вторник крайбрежният пристанищен град Волос, разположен на около 330 километра (190 мили) северно от Атина, беше ударен с около 10 пъти повече от месечните си валежи, приблизително 375 мм за по-малко от 14 часа, според Европейската база данни за тежки метеорологични условия.

Мъж, който държи чадър, върви по наводнен път във Волос. Мъж, който държи чадър, върви по наводнен път във Волос. Луиза Гулиамаки/Ройтерс Хората и кучетата са спасени от наводненията. Спасяват хора и кучета от наводненията. Костас Манциарис/Ройтерс

Бурята взе най-малко две жертви в страната. Мъж беше убит, след като беше затиснат от стена в село Агиос Георгиос, близо до Волос, съобщи гръцката противопожарна служба във вторник.

В сряда тялото на жена на около 80 години беше открито в района на Магнезия в Централна Гърция, съобщиха от противопожарната служба.

Гръцката обществена телевизия ERT съобщи в сряда, че трима души остават в неизвестност в Централна Гърция.

Части от Волос и околните райони са без електричество, докато пътищата са срутени поради наводненията в близкия район Пелион. Обитателите на старчески дом в града трябваше да се преместят, след като част от сградата се срути поради дъждовете, каза ERT.

Движението е забранено в градовете Трикала, Фарсала и Кардица в Централна Гърция, според полицията.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че страната е изправена пред „напълно екстремен метеорологичен феномен“, като призова обществеността да следва инструкциите на властите.

 Наводнение в Arnavutköy, Başakşehir и Küçükçekmece в провинция Истанбул, Турция, на 6 септември 2023 г.“ class= Наводнение в Arnavutköy, Başakşehir и Küçükçekmece в провинция Истанбул, Турция, на 6 септември 2023 г. Ugur Yildirim/dia ​​images/Getty Images

В Турция най-малко двама души са загинали след наводнения в долината Игнеада Шишли в област Къркларели в северозападната част на страната, според Президентството за управление на бедствия и извънредни ситуации на турското министерство на вътрешните работи (AFAD).

Шестима души бяха спасени, а четирима остават в неизвестност, каза AFAD.

Тежки наводнения засегнаха и черноморското крайбрежие на България. Три смъртни случая са потвърдени в община Царево в Южна България, съобщи националната телевизия БНТ в сряда. Още един човек е в неизвестност в Царево.

Наводненията в района унищожиха инфраструктура и повредиха пътища и мостове.

 Останките от кола и каравана в Царево, България, на 6 септември 2023 г. след наводнения по Черноморието. Останките от кола и каравана в Царево, България, на 6 септември 2023 г. след наводнения по Черноморието. Николай Дойчинов/AFP/Getty Images

Силният дъжд е резултат от много силна система с ниско налягане. Центърът на бурята се е забавил до пълзене на запад от Гърция в Средиземно море и се очаква да доведе до обилни валежи в целия регион през следващия ден.

Изглежда, че бурята се оформя в циклон, подобен на тропически, известен като „медикан“. Тези системи могат да доведат до опасни условия в Средиземно море и крайбрежните страни, подобни на тропически бури и урагани в Атлантическия океан или тайфуни в Тихия океан.

Наводненията завършват едно лято в Европа, характеризиращо се с екстремно време, от горещи вълни до опустошителни горски пожари. Учените са категорични, че с ускоряването на климатичната криза, причинена от човека, този вид екстремно време ще става все по-често срещано и по-тежко.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР