Петима загинаха при потъването на лодка с бежанци край Тунис

...
Най-малко петима души са загинали, а други седем са в
Коментари Харесай

Най-малко петима души са загинали, а други седем са в неизвестност, след като пътуващата им лодка за Европа потъна край бреговете на Тунис, според съдебен служител в пристанищния град Сфакс.< /p>

Говорителят на съда Фаузи Масмуди каза в понеделник, че „35 души, повечето от които тунизийци“ – включително жени и деца – са били на борда на лодката, която е потънала „малко след като е отплавала от брега на Сиди Мансур“ близо до Сфакс.

Смъртните случаи включват най-малко едно дете и две жени, каза Масмуди, добавяйки, че „23 души са били спасени“. Лодката е потънала „по-малко от час след отплаването“, според говорителя.

Тунис се намира на основен маршрут за бежанци и мигранти, пътуващи към Европа. Броят на хората, които заминават от Тунис и се опитват да стигнат до Европа, се е увеличил значително през последните месеци.


Миналата седмица лодка, превозваща 20 тунизийци, потъна само на 120 метра (394 фута) от брега в Габес, като беше съобщено за най-малко двама загинали, включително бебе.

Съдът е започнал разследване на последното корабокрушение, каза Масмуди, докато издирвателните операции са в ход.

Според Международната организация по миграция повече от 1800 души са загинали тази година, двойно повече от миналата година, по централния средиземноморски маршрут – най-смъртоносният в света.

Увеличаване на числата

Тунизийската брегова охрана казва, че е прихванала 34 290 души, опитващи се да преминат към Европа през шестте месеца до 20 юни, повечето от страни от Африка на юг от Сахара, в сравнение с 9 217 за същия период на 2022 г.

Броят на хората от страните от Африка на юг от Сахара, които се опитват да преминат, нарасна рязко, след като тунизийският президент Каис Сайед заяви в реч през февруари, че „пълчищата“ нередовни мигранти причиняват престъпност и представляват демографска заплаха за предимно арабската страна .

Стотици черни африканци от Субсахарска Африка също бяха арестувани или преследвани в пустинята след смъртоносното намушкане с нож на тунизиец в сбиване с бежанци и мигранти в Сфакс на 3 юли.

Тунизийците също така все повече избират морските пътувания, тъй като страната е изправена пред тежка икономическа криза и сериозен недостиг на основни продукти.

Лидерите на Европейския съюз и тунизийското правителство през юли подписаха това, което те наричат ​​споразумение за „стратегическо партньорство“, като отпуснаха 100 милиона евро (109 милиона долара) на Тунис, за да му помогнат в борбата с имиграцията без документи.

Въпреки това ЕС е критикуван за сътрудничеството си със Сайед, който става все по-авторитарен у дома, както спрямо бежанците и мигрантите, така и спрямо вътрешните си опоненти.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР