Най-малко петима души са пострадали при удари на украинските военни

...
Най-малко петима души са пострадали при удари на украинските военни
Коментари Харесай

Украинските сили са нанесли три удара по руски газодобивни платформи в Черно море

Най-малко петима души са потърпевши при удари на украинските военни по газодобивни платформи на " Черноморнефтегаз " в Черно море, на север от Крим. Седем души към този момент се водят безследно изчезнали, издирването им продължава.

ТАСС събра главните обстоятелства за офанзивата:

Нападението

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са нанесли три удара по платформите, първият от които е бил в 08:37 ч. московско време.

Най-сероизен е бил ударът по една от платформите, на която са се намирали 12 души. Петима са били избавени, останалите към този момент се считат за безследно изчезнали.

Двама са с изгарания, един е с пострадване от осколки. С вертолети потърпевшите са откарани в Крим, първите ранени към този момент са настанени в лечебни заведения.

На останалите обекти няма данни за потърпевши и починали.

На платформите е имало общо 109 души, 21 от тях са евакуирани.

Мерките на управляващите

С поддръжката на министерството на защитата на РФ се организира избавителна информация. Задействани са патрулни плавателни съдове и авиация.

В Крим чакат нови провокации от страна на Украйна и усилват защитата на значимите обекти.

Републиката е предпазена с задоволително на брой средства за Противовъздушна отбрана, цялата сухопътна част на Крим е прикрита, както и кримският мост, заяви ръководителят на републиката Сергей Аксьонов.

Властите твърдят, че летовниците в Крим не са застрашени.

Няма и опасности за снабдяването с газ.

Къде се намират платформите

Атакуваните платформи за рандеман на газ на " Черноморнефтегаз " са ситуирани на север от Кримския полуостров, покрай Одеса. Добивът за момента е спрян, само че находището не е унищожено.

По данни кримския сенатор Олга Ковитиди, вследствие на удара е могла да се случи софтуерна катастроха, който би могла да засегне и отдалечения на 71 км украински град Одеса.

" Черноморнефтегаз " е благосъстоятелност на Република Крим и експлоатира залежи в шелфа на Черно море и в акваторията на Азовско море, както и на сушата на Кримския полуостров.

Превод и редакция: Епицентър.БГ;

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР