Най-малко изненадващата победа в изборите в американския щат Айова, неизбежната

...
Най-малко изненадващата победа в изборите в американския щат Айова, неизбежната
Коментари Харесай

Доналд Тръмп с исторически триумф в Айова

Най-малко изненадващата победа в изборите в американския щат Айова, неизбежната номинация за Доналд Тръмп - това са единствено част от мненията след провелия се избор за номинация за президентските избори на Републиканската партия.

При гласуването в първия американски щат от предизборния маратон - Доналд Тръмп има преднина с 30% пред останалите двама кандидати - нещо, което се случва за първи път в историята. Той печели 51% от гласовете на републиканците в Айова, след него на второ място се подрежда Рон ДеСантис с малко над 21 %, трета е и Ники Хейли с малко над 19 на 100. Нито един от двамата не се очерта като действителен конкурент на Тръмп.

" Беше необикновено прекарване. Казваха: " Ако спечелиш с 12 пункта преднина, това ще е огромна победа и ще е доста мъчно да бъде реализирано. Е, мисля, че имам двойно по-голяма преднина, дори тройно ", сподели Доналд Тръмп - някогашен президент на Съединени американски щати.

Триумфът на Тръмп беше предстоящ, а борбата главно беше за второто място. Но нито Ники Хейли, нито Рон ДеСантис реализираха резултат, от който да стане ясно кой от двамата ще бъде главния конкурент на някогашния президент. А Тръмп има и различен мотив за успех - най-близкият до неговата идеология кандидат - републиканец - Вивек Рамасвами се отдръпна от конкуренцията.

Резултатът от вота е удар за губернатор на Флорида Рон ДеСантис. Той се класира втори, само че пък изостана с 30 пункта след Тръмп, макар че залагаше доста на Айова, посети всички 99 окръга и разчиташе доста на поддръжка на консервативните евангелисти, които преобладават в щата.

“Пишеха ни надгробната плоча още преди месеци. Обявяваха резултати даже преди хората да имат късмет да гласоподават. Толкова бяха разчувствани, че си мислеха, че печелят още тук в Айова. Но поради вашата поддръжка, ние започваме с добър резултат ", разяснява вота Рон ДеСантис - претендент за президентска номинация на Републиканската партия.

Не толкоз огромен е ударът за Ники Хейли и въпреки всичко трето място за претендент, който набираше огромна скорост в акцията не може да се назова триумф. Но идната седмица на изборите в Ню Хемпшир евангелистите не държат решаващия избор и вятърът духа в удобна за Хейли посока. В този щат поддръжката за Доналд Тръмп е под 10 пункта.

" Спокойно мога да кажа довечера, че Айова трансформира конкуренцията за президентската номинация в съревнование сред двама души. Благодаря, Айова! Продължаваме към Ню Хемпшир ", увери Ники Хейли - претендент за президентска номинация на Републиканската партия.

Единственото, което може да помрачи триумфа на Тръмп е ниската изборна интензивност - най-вероятно поради смразяващите минус 30 градуса в Айова. Но главният извод е явен - Тръмп държи в здрава хватка Републиканската партия.

" Няма някакъв необикновен сюжет. Фокусът беше ориентиран към студеното време, кой ще се класира втори. Но огромната вест е, че всичко сочи, че Тръмп си обезпечи номинацията. Победата в Айова беше предстоящо, само че боже, той в действителност държи тази партия ", счита Уилям Хоуел - професор от Университета в Чикаго.

Все отново историята демонстрира, че Айова не е успявала да предскаже коя ще е президентската номинация. През последните 50 години едвам 6 пъти спечелилият в щата е бил победител и в конкуренцията за номинация и при двете партии. Следват избори в Ню Хемпшир и Южна Каролина - родният щат на Ники Хейли, където се чака да забележим дали тя ще може да се опълчи почтено на Тръмп, дали ще има по-остра изразителност против него или ще резервира положителния звук - знак, че залага да се кандидатира като вицепрезидент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР