Най-малко двама души станаха жертви на наводнението в резултат на

...
Най-малко двама души станаха жертви на наводнението в резултат на
Коментари Харесай

Стената на язовира в Орск се скъса поради лоша експлоатация

Най-малко двама души станаха жертви на наводнението вследствие на разкъсване на язовирна стена в Орск. Повече от 10 хиляди поданици се оказаха в зоната на наводнението. Властите приканват жителите да се изтеглят, в противоположен случай ще бъдат принудени да изоставен Орск. Причината за повредата е интензивно снеготопене и повишаване на равнищата на реките, а прокуратурата откри нарушавания при поддръжката на язовира. Експертите са уверени, че при вярна употреба язовирът е трябвало да може да се оправи с водното налягане.

В събота сутринта се появиха известия, че язовирната стена први град Орск, Оренбургска област, не е издържала на напора на водата и изцяло се е срутила. Това се е случило заради внезапното повишаване на равнището на водата в река Урал. По-късно обаче районните управляващи, опровергаха информацията за разрушаването на язовира. Те показаха, че потокът е спрян при една от двете повреди на язовира.

За пробива вследствие на интензивно снеготопене и повишаване на речните равнища стана известно в петък вечерта. Евакуацията на локалните поданици стартира още преди да се появят сигнали за злополучие - когато на две места от язовира се появиха течове. По последни данни над 700 души са в центровете за краткотрайно настаняване в учебните заведения. Жителите на два от трите региона на Орск - “Ленински ” и “Съветски ” - се изтеглят. Градските управляващи приготвиха авансово шест центъра за краткотрайно настаняване.

По предварителни оценки наводнението е наводнило над 4000 жилищни здания и повече от 10 хиляди поданици. Половината Стар град в Орск беше под вода. Телата на минимум четирима души са открити в зоната на наводнението. Засега обаче публично е доказана гибелта на двама души.

Кметът на Оренбург Сергей Салмин сподели, че през нощта може да се развие сериозна обстановка. Според него няма време за увещание, той изиска всички поданици неотложно да изоставен къщите си в зоната на наводнението. Кметът предизвести, че тези, които откажат непринудено да изоставен рисковата зона, ще бъдат евакуирани наложително.

Според управляващите водата ще се отдръпне Орск след седмица и половина до две. Според кмета на града Василий Кожупица броят на местата в центровете за краткотрайно настаняване е доста по-голям от броя на идващите. „ В местата за краткотрайно настаняване можете да останете до три дни, а по-късно имате потребност от места за дълготрайно настаняване. Тъй като водата няма да изчезне за два или три дни, тя ще изчезне за седмица и половина до две седмици или може би повече “, сподели Кожупица.

Според оперативните служби равнището на водата в река Урал продължава да се покачва. Близо до Оренбург се приближи до рисковата марка от 8 метра 55 сантиметра (маркировката от 9 метра 30 сантиметра се смята за опасна). Една от аргументите е възходящият размер на изхвърлянето на вода от язовир “Актобинск ”.

Както обясниха от отдела за осведомителна политика на губернатора и държавното управление на Оренбургска област, дължината на язовира е няколко километра. В нощта против събота е имало развален сектор от към 10 метра. Това се е случило в точката на пиково водно натоварване.

Язовир “Орск ” е ситуиран по поречието на реките Урал и Ор и в региона на Кравешкото езеро. 200-хилядният град е разграничен на две елементи от Урал. Язовирът защищава територията на Стария град от наводнения при пролетни наводнения. Общата повърхност на историческата част на Орск е 600 хектара.

Пресслужбата на губернатора на Оренбургска област Денис Паслер означи, че язовирът „ не е хидротехническа структура “, а пази платното на локален път. „ Там има частен бранш, постоянно се наводнява. Хората бяха авансово приканени да се изтеглят, някои бяха евакуирани превантивно денем “, споделиха от пресслужбата на губернатора.

Паслер към този момент реши да удвои размера на заплащанията за потърпевшите от наводненията. Той означи, че е належащо преди всичко да се обезпечи евакуацията на хората в центрове за краткотрайно настаняване или при родственици. Жертвите ще получат по 20 хиляди рубли на човек. В случай на загуба на имущество - от 50 до 100 хиляди рубли за всяко лице.

Както заяви градската администрация в своя канал в “Телеграм ”, топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на Орск “Сакмарская ”, “Орская ” и “Медногорска ” работят както нормално. Експертите наблюдават равнището на реките Урал и Сакмара и се вземат ограничения за попречване на прекъсването на обектите. Работата на котелното в Дубки остава спряна заради евакуация на жителите на региона.

Решението за построяването на язовира е взето през 2006 година след няколко повреди и наводнения. По плана са построени 18 водостока в разнообразни елементи на Орск. Язовирът е издигнат последователно. Вторият стадий беше приключен до пролетта на 2013 година, въвеждането му в употреба се състоя през 2014 година

През 2020 година “Ростехнадзор ” по време на планувана инспекция разпознава 38 коментара, които би трябвало да бъдат отстранени до 2022 година, само че не можа да ревизира спазването на инструкциите в изискванията на мораториум върху извънплановите инспекции, заяви пресслужбата на ведомството. “Ростехнадзор ” сътвори комисия за техническо следствие на аргументите за повредата.

Западноуралският отдел на “Ростехнадзор ” изпрати предизвестия до Департамента за жилищно строителство, комунални услуги, пътни уреди и превоз на администрацията на Орск за недопустимостта на нарушавания на наложителните условия за ограничение на придвижването по язовира и за нуждата от узаконяване ръководителят на експлоатационната организация по сигурността на хидравличните структури.

Освен това през януари тази година “Ростехнадзор ” изиска информация за напредъка на подготовката на хидравличните уреди за прекосяване на наводнения и през март получи отговор, че „ по време на интервала на наводняване се правят образни наблюдения ”.

Прокурорите към този момент желаеха формиране на дело по член 293 („ Небрежност “) и 216 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Нарушаване на разпоредбите за сигурност по време на строителни работи “). Проверката е под необикновен надзор на районния прокурор. Следственият комитет разгласи в събота решението за формиране на наказателно дело. Според пресслужбата на районното Министерство на вътрешните работи 200 служители на реда са изпратени в зоната на наводнението, с цел да поддържат реда и да спомагат на Министерството на изключителните обстановки.

Директорът на " Спецстрой " Сергей Комаров, който взе участие в построяването на язовира, сподели, че вследствие на случая гребенът на язовира е останал недокоснат. Специалистът означи, че вътрешността на структурата е размита и повода за това може да е човешкият фактор. Язовирът можеше да бъде продънен за изхвърляне на отпадъчни води. Според друга версия язовирът е развален от гризачи.

Комаров е сигурен, че е належащо бързо да се понижи притокът на вода благодарение на трошляк. „ След това, от влажната страна, може да се изпълни с по-фина почва, да речем, отсевки или пясък “, предложи специалистът.

„ Не можете да разчитате на плъхове и други гризачи. Рохкавата почва, от която е изработен този язовир, е обект на събитие, наречено механична суфозия. През язовира, който задържа налягането на водата, постоянно има дестилация, която първо отстранява фините частици, по-късно междинните - до момента в който пропускливостта стане доста висока. И по-късно водата стартира да отнася почва и се образува дупка ”, изясни докторът на техническите науки Владимир Тетелмин.

Специалистът акцентира, че язовирите би трябвало постоянно да се обследват, с цел да се откри какво е положението и дали няма свлачища. Операторите постоянно носят съществена отговорност за положението на язовира. Язовирът в Орск не устоя на натиска от основата си, а не от гребена.

„ Ако преливането беше станало над билото, щеше да се образува голяма дупка, само че в тази ситуация просто не я ревизираха. Аварията е можела да бъде предотвратена, в случай че по време на инспекцията се откри, че водата изтича към долния борд. В този случай е належащо това място да се уплътни, да се наложат да вземем за пример няколко бетонни плочи, което не е направено. Затова има въпроси кой стопанисва този язовир ”, счита представителят.

Той особено акцентира, че всички забележки, открити от “Ростехнадзор ”, е трябвало да бъдат отстранени. „ Ако не го елиминирате, ще получите резултата – същинска злополука. Ако нарушаванията бяха отстранени, това, което виждаме през днешния ден, евентуално нямаше да се случи “, сигурен е докторът на техническите науки.

По думите му тази година целият район се е оказал в зоната на тежки наводнения. Тетелмин свързва това с световното стопляне - количеството на преваляванията се усилва с един % на всяко десетилетие.

„ Природните бедствия ще стават все по-тежки всяка година. Трябва да свикнем с тези бедствия. Тази година бяха наранени даже степните зони на Казахстан, които непрекъснато изпитват дефицит на вода. И Омска област - степната низина - също към този момент е напълно под вода. Така че всичко това можеше да бъде планувано. Падна доста сняг и се очакваше наводнението да е доста тежко. Трябваше да се укрепи язовирът, само че това не беше направено “, акцентира ученият.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед56271Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед49146Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед102302Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед65879Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед22919Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед551051Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180767Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139243Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124248Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед102302Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР