Най-малко двама души са били ранени в Киев при мащабна

...
Най-малко двама души са били ранени в Киев при мащабна
Коментари Харесай

Русия удари мощно Киев през нощта с ирански дронове

Най-малко двама души са били ранени в Киев при огромна съветска офанзива с дронове, осъществена призори, предадоха Франс прес и Укринформ, като се базират на локалните управляващи. 

" Към момента има двама потърпевши в Соломянски регион. И на двамата е оказана здравна помощ на място ", написа в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко. Той добави, че жилищен блок в квартала е потърпевш от падащи парчета и че спасителите работят по изваждането на две дами от руините.

В същия квартал са регистрирани няколко пожара, в това число един в детска градина, добави кметът.

Отломки от безпилотни самолети, свалени от украинската противовъздушна защита, са паднали и върху Печерски регион.

Според локалните управляващи нападението е осъществено с създадени в Иран дронове-камикадзе " Шахед ". Засега няма оценка какъв брой безпилотни апарата са били ориентирани против украинската столица.

Руските сили умишлено са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс и УНИАН.

" Над 70 " шахеда " (ирански дронове-камикадзе, употребявани от Русия - бел. ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен гнет. Точно в този миг. Руското управление се гордее с това, че може да убива ", акцентира Зеленски в своя канал в Телеграм, разяснявайки нощното нахлуване.

" Нашите бойци смъкнаха множеството от безпилотните самолети. За страдание, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни защита, с цел да смъкват повече. И да работим по-нататък за сливане на света в отбрана против съветския гнет. Терористичната страна би трябвало да загуби и да дава отговор за това, което е направила ", добави украинският президент.

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, съветската войска е направила най-мащабното си нахлуване с дронове против украинската столица, акцентира и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

При нападението тази нощ са били употребявани рекорден брой дронове-камикадзе " Шахед-131/136 ", съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил главната цел на офанзивата, извършена на няколко талази и от разнообразни направления.

Както заяви представителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна защита на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, ориентирани към столицата.



Същевремено Володимир Зеленски съобщи, че Украйна приготвя промени в системата си за военна готовност поради проточването на войната.

Киев не разкрива загубите си на бойното поле или детайлности за мобилизационната си акция, която е в ход от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Зеленски сподели, че е разпоредил на високопоставени чиновници да му показват проекторешения.

" Планът ще бъде доработен и всички отговори ще се съдържат в него - идната седмица ще се срещна с него ", сподели украинският президент на конференция.

Зеленски не разкри детайлности за плануваните промени. Той сподели, че проблемите във военните медицински комисии и наборните центрове ще бъдат решени.

Украинският президент съобщи, че Украйна би трябвало да реализира " три основни победи " в чужбина, в това число утвърждението на обилни пакети военна помощ от американския конгрес и Европейския съюз, както и публично начало на договарянията за присъединение към блока.

Двадесет месеца след началото на пълномащабната съветска инвазия, в връзките сред Запада и Киев се прокрадва отмалялост, макар че Украйна мощно зависи от съдружниците си за военната, икономическа и филантропична поддръжка в битка с съветските сили, отбелязва Ройтерс.

" Нуждаем се от три победи. Първата е успеха в американския Конгрес. Това е предизвикателство, то не е елементарно, само че Украйна прави всичко по силите си ", сподели Зеленски на пресконфренеция в Киев.

" Втората е обвързвана с това, че имаме потребност от помощта на Европейски Съюз за отпущането на пакет (военна помощ) на стойност 50 милиарда евро ", сподели украинският президент и добави: " И третата е да стартираме разговор за бъдещото ни участие ".

Киев се надява, че страните членки на Европейски Съюз ще се спогодят на срещата си на върха на 14 и 15 декември, да стартират публични договаряния за присъединение на Украйна към блока, решение, което по думите на Зеленски ще се отрази добре на бойния дух на украинците.

Зеленски направи тези изявления на взаимна конференция с латвийския президент Едгарс Ринкевичс, който сподели, че е сигурен в приемането на пакета с помощ от Европейски Съюз, въпреки да добави, че това може да отнеме повече време от предстоящото.

ТЕМА преди 19 часа 1034 преди 21 часа 1107 преди 2 дни 947
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР