Хилари: Калифорния се готви за първата тропическа буря от 84 години, докато Мексико се тресе от въздействието й

...
Най-малко девет милиона души в Южна Калифорния бяха под предупреждения
Коментари Харесай

Най-малко девет милиона души в Южна Калифорния бяха под предупреждения за наводнения, тъй като се сблъскаха с „животозастрашаващи“ дъждове, кални свлачища, торнада, високо ветрове и прекъсвания на електрозахранването.

Изображение:Хора се разхождат по Холивудската алея на славата по време на тропическата буря Хилари

До 10 инча дъжд трябваше да падне, тъй като калта се разля по магистралите, водата затрупа дренажните системи и клоните на дърветата падна на места от Сан Диего до Лос Анджелис. Бурята поддържаше ветрове със скорост до 65 мили в час.

Властите също така казаха, че има 5% риск от торнадо в Южна Калифорния - за първи път има такова ниво на риск поне от 2002 г.

На жителите на някои окръзи беше наредено да се евакуират, докато губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в Южна Калифорния.

Властите останаха без торби с пясък и рафтовете на супермаркетите бяха празни, тъй като жителите трупаха запаси.

Ураганът Хилари ще бъде първата тропическа буря в Южна Калифорния от 84 години насам с потенциално „катастрофални“ наводнения

Дисниленд затвори рано, футболните мачове бяха пренасрочени и някои плажове бяха затворени в очакване на бурята.

Училищата също трябваше да затворят в понеделник, отлагайки началото на новата учебна година.

Изображение: Дългогодишен жител на Лонг Бийч, Габриела Холт подготвя дома си, който стои на брега за пристигането на урагана Хилари. Изображение: Работник влачи предупредителна лента, за да блокира булевард Пико, след като дърво падна в Лос Анджелис Снимка: AP

Летищата в Лас Вегас, Сан Диего и Лос Анджелис са отменени близо 1000 полета в неделя следобед, докато две авиокомпании, Southwest и Frontier, спряха всички полети до международното летище Онтарио в Южна Калифорния. Още десетки полети в Калифорния също бяха отложени.

Гилдията на писателите на Америка и синдикатът на актьорите SAG-AFTRA отмениха планираните си пикети в понеделник поради бурята.

Холивудски писатели са в стачка от май, като синдикатът на актьорите се присъедини към тях в стачка миналия месец поред заради заплащането и въздействието на стрийминга и новите технологии върху индустрията.

Изображение: Превозно средство се плиска през локви по улица, започвайки наводнение в секция Van Nuys в Лос Анджелис Снимка: AP

Съюзите планират да възобновят пикетирането във вторник.

Други щати като Невада, Орегон и Айдахо също са готови да преживеят еднократно -вековен дъжд, докато бурята Хилари се придвижва на изток, като губернаторът на Невада обяви извънредно положение в неделя следобед.

Лошото време през лятото е рядкост за Калифорния - средният валеж за Лос Анджелис през август е 0 инча.

Предвижда се градът да има поне три до пет инча, докато хълмовете недалеч се прогнозират да достигнат до 10 инча.

Изображение: Последствията в Долна Калифорния Снимка: Едит Агилар < p>Майкъл Бренън, директор на Националния център за ураганите на САЩ, каза, че в някои райони може да вали толкова дъжд за часове, колкото обикновено за цяла година.

„Не искате да сте навън с кола, опитвайки се да пресичате наводнени пътища с превозно средство или пеша“, каза той по време на брифинг от Маями.

„Наводненията от дъжд са най-големият убиец в тропическите бури и урагани в Съединените щати през последните 10 години и не искате да се превърнете в статистика."

Изображение: Последствията в Баха Калифорния Снимка: Едит Агилар

Докато подготовката беше в ход, Южна Калифорния получи още една изненада, когато удари земетресение с предварителен магнитуд 5,1 близо до Охай, на около 80 мили (130 км) северозападно от Лос Анджелис, според Геоложката служба на САЩ.

Не са публикувани незабавни съобщения за големи щети или наранявания.

Идва като един човек загина, когато смъртоносните наводнения от бурята Хилари достигнаха сушата в мексиканския щат Долна Калифорния.

Смъртоносни наводнения оставиха улици наводнени по цялата дължина на полуостров Долна Калифорния, съобщи AP.

Изображение: Последствията в Баха Калифорния Снимка: Едит Агилар Изображение: Предупредителни ленти предотвратяват преминаването на плажа Ел Медано

Спасители спасиха други четирима души в град Санта Розалия, когато превозно средство беше пометено в преливащ поток.

Бурята доведе до наводнения с унищожени домове и коли.

Бурята е последното голямо метеорологично бедствие, ударило САЩ, докато хавайският остров Мауи продължава да се бори с горския пожар от миналата седмица, който уби повече над 100 души и унищожи историческия град Лахайна.

Изображение: Ураганът Хилари край тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Снимка: AP

Междувременно пожарникарите в Канада се борят с пожарите по време на най-тежкия сезон на пожарите в страната.

Последната тропическа буря, връхлетяла Калифорния, беше през септември 1939 г., когато почти 100 души загинаха при преобръщането й лодки и изтръгнати къщи от основите им.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР