Най-малко девет души са загинали в резултат на свлачища и

...
Най-малко девет души са загинали в резултат на свлачища и
Коментари Харесай

Нараства броят на жертвите от циклона Габриел в Нова Зеландия

Най-малко девет души са починали вследствие на свлачища и наводнения , породени от тропическия циклон Габриел, който удари Северния остров на Нова Зеландия в понеделник, 13 февруари. Това заяви полицията на страната. Според органите на реда до момента са открити телата на девет починали. Имаше и известия за 4500 поданици на района, които не са се свързали със фамилиите и приятелите си след бедствието, само че полицията отбелязва, че забележителна част от тези данни се „ дублират “ и запаси за незабавно регулиране на всяко позвъняване към този момент няма.

Новозеландският полицейски комиса р Андрю Костър сподели, че разрушенията в градовете на Северния остров са „ доста обилни “, само че няма причина да се счита, че броят на жертвите ще нарасне доста. Както сподели министър председателят Крис Хипкинс пред кореспонденти, регионът на залива Хоск (разположен на 300 км северно от Уелингтън на източното крайбрежие на Северния остров) е бил обиден най-силно.

„ Ситуацията там е доста тежка, няма електричество в региона и евакуационните центрове са пренаселени. Водата и калта са унищожили къщи и годишна продукция и е евентуално резултатите от този циклон да се усещат още много време “, сподели той.

Ситуацията в централните и югоизточните региони на Северния остров на Нова Зеландия, където падна главният удар на циклона, макар всички старания на управляващите, остава тежка.

Повечето от хората, евакуирани заради наводнения, към момента не могат да се върнат по домовете си, минимум 62 000 души на Северния остров остават без електричество и връзки, а системите за филтриране на вода са се развалили в редица градове.

Министерството на защитата на Нова Зеландия разположи военни кораби, с цел да доставят храна, питейна вода и съществени неща до крайбрежните градове, откъснати от наводненията от маршрутите за доставки, и повече от 700 бойци бяха мобилизирани, с цел да оказват помощ на популацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР