Най-малко девет души са загинали, а повече от 40 други

...
Най-малко девет души са загинали, а повече от 40 други
Коментари Харесай

9 загинали и над 40 ранени след земетресението в Афганистан и Пакистан

Най-малко девет души са починали, а повече от 40 други са били ранени , откакто във вторник вечерта мощно земетресение удари елементи от Пакистан и Афганистан, заяви ДПА. Сред починалите има деца, съгласно пакистанския орган за бедствия.

Съобщенията за опустошения започнаха последователно да идват от отдалечени региони, само че денят щеше да разкрие по-пълна картина.

Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер с епицентър в планината Хиндукуш в Афганистан удари към 22 часа, принуждавайки хората да избягат от домовете си от боязън. Метрологичният отдел на Пакистан дефинира магнитуда на 6,8.

Земетресението удари на дълбочина от 187 километра (116 мили), съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати.

Земетресението е усетено чак на север до Казахстан, като в обществените медии бяха споделени видеоклипове на поданици в южните градове Шимкент и Тарас, които изтичаха по улиците в неволя.
 Силно земетресение в Пакистан
Силно земетресение в Пакистан

Съобщенията варират от 6,5 до 7,7 и е усетено в елементи от Афганистан и Индия

Повечето смъртни случаи са настъпили в отдалечения северозападен район на Пакистан, който граничи с Афганистан . Жертвите са породени от срутващи се къщи.

Извънредно състояние е оповестено в множеството планински региони в провинция Хайбер-Пахтунхва, най-тежко засегнатият район, съгласно локалните управляващи.

Министърът на опазването на здравето на Пакистан Абдул Кадир Пател подреди на управляващите да разгласят изключително състояние в лечебните заведения в Исламабад.

Премиерът Шехбаз Шариф подреди на организациите за бедствия да стигнат до отдалечените райони допустимо най-скоро, заяви неговият секретариат.

Веригата Хиндукуш е предразположена към тежки трусове, защото там се срещат Арабската, Индийската и Евразийската тектонични плочи. През лятото на 2022 година повече от 1000 души починаха при голямо земетресение в граничния район сред Афганистан и Пакистан.
 Европейска комисия отделя един милиард евро за възобновяване на Турция след земетресението
Европейска комисия отделя един милиард евро за възобновяване на Турция след земетресението

Донорска конференция в Брюксел

Земетресението във вторник също идва след опустошителните трусове в Турция и Северна Сирия при започване на февруари. Бедствието умъртви над 50 000 души единствено в Турция и остави към 2 милиона души без дом. В прилежаща разкъсвана от война Сирия са починали към 6800 души, съгласно Сирийската обсерватория за правата на индивида.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР