Най-малко десет общински болници могат да затворят врати до края

...
Най-малко десет общински болници могат да затворят врати до края
Коментари Харесай

Общинските болници - 100 млн. дългове, 10 пред затваряне

Най-малко 10 общински лечебни заведения могат да затворят порти до края на тази година. За това предурпедиха от Сдружението на общинските лечебни заведения по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно сътрудничство.

Освен насъбраните задължения към производителите на медикаменти и консумативи, друга причина за неприятното финансово състояение е, че от 1 януари 2018 година с нарастването на минималната работна заплата огромна част от лечебните заведения ще имат усложнения с изплащането на цялостния размер на трудовите хонорари.

От министерството на опазването на здравето не разясниха дали посоченият брой на лечебните заведения, застрашени от банкрут е прецизен, като оповестиха, че отчет ще откри какъв брой са те в границите на идващите 10 дни.

Пенков обаче е безапелационен, че няма по какъв начин да се вземе даден модел на финансиране, който да се приложи еднообразно върху всички лечебни заведения с проблеми и той да проработи.

Данните на здравното министерство демонстрират, че задълженията на общинските лечебни заведения възлизат на 100 млн. лева, като 47 милиона от тях са просрочени отговорности. В петък Националното съдружие на общините ще изиска от министър Кирил Ананиев да се удвоят от 6 на 12 милиона лв. парите за подкрепяне на отдалечените общински лечебни заведения.

Според тях това ще разреши на 65 заведения да оцелеят през най-тежките зимни месеци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР