Най-малко 92 души са били убити в цялата страна при

...
Най-малко 92 души са били убити в цялата страна при
Коментари Харесай

Най-малко 92 души са загинали при протестите в Иран

Най-малко 92 души са били убити в цялата страна при репресиите на Иран против двуседмичните митинги, които избухнаха след гибелта на Махса Амини, който беше задържан от полицията за морал, заяви в неделя основаната в Норвегия неправителствена организация за правата на индивида в Иран (IHR), предава Агенция Франс Прес.

Според известието минимум 41 души са били убити от иранските сили за сигурност при конфликти, избухнали предходната седмица в град Захедан в югоизточната провинция Систан-Белуджистан.

„ Убийството на протестиращи в Иран, изключително в Захедан, се равнява на закононарушения против човечеството “, сподели шефът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

" Международната общественост е длъжна да проверява това закононарушение и да предотврати осъществяването на нови закононарушения от Ислямската република ", добави той.

 В предходните данни беше доказано, че 83 души са били убити по време на митингите, които раздрусаха Иран след гибелта на Амини, на фона на продължаващи съществени спирания на интернет. Неправителствената организация също упрекна силите за сигурност в „ кърваво потушаване “ на митинг, който избухна в петък след петъчната молитва в Захедан.

Систан-Белуджистан е един от най-бедните райони на Иран и дом на малцинството на белуджи, които се придържат най-вече към сунитския ислям, а не към шиизма, който господства в Иран.

Иран твърди, че петима членове на Революционната армия са били убити в Захедан освен това, което формалните медии описаха като " терористичен случай ". Държавните медии оповестиха в събота, че общо 19 души са били убити.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР