Най-малко 73-ма са убитите, а 3700 - ранените при мощния

...
Най-малко 73-ма са убитите, а 3700 - ранените при мощния
Коментари Харесай

Ранените в Бейрут достигнаха 3700 души, властите говорят за "конфискувани експлозиви"

Най-малко 73-ма са убитите, а 3700 - ранените при мощния гърмеж, раздрусал пристанището на ливанската столица Бейрут, оповестяват здравните управляващи към 00:20 ч. българско време. Съветът за сигурността на Ливан предлага в града да бъде оповестено изключително състояние.

Щетите на мощния гърмеж, усетен съгласно публицисти и в Средиземно море - до Лимасол - занапред ще се оценят. Местни медии оповестяват, че лечебните заведения са претъпкани с пациенти, доста здания са унищожени. Премиерът Хасан Диаб се зарече, че отговорните за детонацията в " рисков " склад ще платят цената и " злополуката няма да премине, без никой да понесе отговорност ". Ще бъдат оповестени " обстоятелства за рискови склад, които е там от 2014 година, " само че без изпълнителната власт да изпреварва следствените органи.

За какви хранилища обаче става дума, е въпрос, който породи разнообразни версии за гърмежа, раздрусал Ливан и отекнал в района в разгара на тежка икономическа рецесия (последвала политическата) и дни преди арбитражен съд, подкрепян от Организация на обединените нации да се произнесе по дело за събитие, трансформирало политическия пейзаж в Ливан - това за убийството на някогашния министър председател Рафик Харири (баща на управлявалия до предходната есен Саад Харири), в което четирима обвинени са от вкоренената във властта и подкрепяна от Иран шиитска организация " Хизбула ".

Първата версия бе, че става дума за склад за фойерверки. Появиха се и изказвания за израелски ракетен удар (бързо отречени от представители на Израел), а спекулациите за връзка с предстоящото в петък изказване на трибунала не бяха непосредствено коментирани от " Хизбула ", чиито дейности станаха мотив за гранично напрежение с Израел предходната седмица. Вместо това организацията сподели, че е време за " национално единение " сега на злополука.

Генералният шеф на митниците обаче съобщи, че повода за случилото се е детонацията на " тонове амониев нитрат " (това сподели и вътрешният министър Мохамед Фахми), а този на разузнаването - че става въпрос за " огромни количества иззет взривен материал ". По-късно министър председателят Диаб добави, че фактически 2750 тона амониев нитрат са съхранявани в склад на пристанището в продължение на 6 години без задоволително защитни ограничения, само че не даде детайлности.

Очевидци разказват чувство като земетресение и последвала втора детонация. Сред тежко засегнатите здания съгласно фрагменти на ливански малките екрани е и домът на някогашния министър председател Харири, само че няма данни той да е потърпевш. Не е известно и точно Харири да е бил цел на офанзива, въпреки някои медии да позволиха това.

Други потърсиха символика във обстоятелството, че детонацията е близо до мястото, където са убити татко му и още 21 души на 14 февруари 2005 година Докато тази връзка с " Хизбула " бързо бе опровергана от управляващите, е известно и че групировката от години употребява интензивно обекти на пристанището. Според " Хизбула " обаче нито един от обектите, които има и управлява, не е обиден.

Кореспондент на " Гардиън ", основан в Бейрут, отбелязва, че градът е обзет от безпорядък, до момента в който ливанците пробват да осмислят мащаба на случилото се. Дори на 4 км от мястото на гърмежа има изпочупени прозорци, а големи парчета стъкло могат да се видят по улиците. Някои поданици описват за интернационалните медии, че за малко са оглушали, а по-късно осъзнали, че на всички места към тях падат стъкла.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР