Най-малко 71 души са били убити при израелски въздушен удар

...
Най-малко 71 души са били убити при израелски въздушен удар
Коментари Харесай

Десетки загинаха след израелски удар в хуманитарна зона, насочен срещу лидер на Хамас

Най-малко 71 души са били убити при израелски въздушен удар против филантропична зона в южната част на линията Газа. Израелската войска към този момент удостовери за офанзивата, като твърди, че задачата е била военният пълководец на " Хамас " Мохамед Дейф.

От изявлението обаче по този начин и не излиза наяве дали той въобще е бил уцелен, ранен или погубен - информацията за това към момента е развой на инспекция от израелските управляващи.

Министерството на здравеопазването в Газа оповестява, че минимум 71 души са починали в същия регион Ал-Маваси при израелски удари, а близо 300 души са ранени. Ударите са нанесени в регион, където са се подслонявали разселени хора.

Видеозаписи от мястото демонстрират по какъв начин локални поданици и избавителни екипи се пробват да извадят няколко души, които към момента са в капан. Уцелени са и палатки на бежанци, само че информацията не може да бъде без значение тествана към този миг.

Една от задачите на Израел във войната е да залови или убие Дейф и другия водача на " Хамас " Яхия Синуар. Те се считат за двамата най-важни водачи на групировката, оповестена от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична. През март Тел Авив заяви за убийството на третия най-високопоставен шеф на " Хамас " Маруан Иса.

Мохамед Дейф е началник на военното крило на " Хамас " - бригадите " Ал Касам ". В предишното той съумява да избяга от плен и претърпя няколко опита за ликвидиране. Смята се, че той е един от основателите на нападението против Израел от 7 октомври, когато бяха убити към 1200 израелци, а други 251 души бяха взети в плен.

Ударът в събота е осъществен в региона Ал-Маваси - зона, която Израел по-рано дефинира като безвредна за палестинците, бягащи от сраженията в Газа.

Болниците " Кувейт " и " Насър " там в този момент се борят да се оправят с огромния брой починали и ранени цивилни, оповестяват от следеното от " Хамас " здравно министерство. Групировката отхвърли изказванията на Израел, че офанзивата е била против Дейф и назова убийствата " ужасяващо кръвопролитие ".

По-късно в събота се чака израелският министър председател Бенямин Нетаняху да организира оценка на обстановката с израелските сили за сигурност, с цел да разиска по-нататъшните стъпки във военната интервенция, оповестиха от офиса на министър-председателя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР