Най-малко 65 000 души присъстваха на концерт в Кемниц срещу

...
Най-малко 65 000 души присъстваха на концерт в Кемниц срещу
Коментари Харесай

Десетки хиляди се събраха на концерт срещу расизма в Кемниц

Най-малко 65 000 души участваха на концерт в Кемниц против расизма нощес, съобщи ДПА. През последната седмица източният немски град стана сцена на безредици и митинги на крайната десница след убийството на 26 август на локален гражданин, за което бяха арестувани иракчанин и сириец.
Непроверени клюки по отношение на закононарушението, в това число опроверганото изказване, че убитият мъж е защитавал немска жена от нападателите, провокираха гнева на част от хората в Кемниц. Кулминацията на митингите, проведени в града от крайната десница, бе протест с присъединяване на 8000 души в събота. Контрадемонстрация същия ден събра към 3000 индивида.
Настроенията против мигрантите и чужденците в Германия се ускориха след решението на канцлера Ангела Меркел да отвори границите на страната за над 1 милион мигранти през 2015 година
Безплатният концерт навън се организира под мотото "Ние сме повече ". В него участваха известни немски рок банди като Toten Hosen, Kraftklub и Feine Sahne Fischfilet.
"Ние не сме наивни. Не се заблуждаваме с илюзията, че с този концерт ще спасим света. Понякога обаче е значимо да покажем, че не сте сами ", сподели преди събитието фронтменът на Kraftklub Феликс Брумер. Концертът стартира в 19 ч. (20 ч. българско време) с минута безмълвие в памет на убития 35-годишен мъж. Полицията не е записала произшествия през първите часове от събитието.
Представители на управляващите в Кемниц не разрешиха на локалния клон на антиислямското придвижване ПЕГИДА да разположи свои "постове " в региона. Крайнодясната група "Про Кемниц ", която също провежда митинги в града след убийството, също получи възбрана да организира проява на друго място. Двамата обвинени за убийството са били разпитани през вчерашния ден. "Те дадоха отговор на въпросите ", сподели говорителка на прокуратурата пред ДПА.
Тя означи, че повода за избухналия сред двамата и жертвата спор остава неразбираема, като посочи, че единствено може да бъде изключена хипотезата за тормоз и ксенофобия.
Двамата обвинени са в предварителния арест. Самоотбраната бе изключена като претекст в заповедта за арест. В нея написа, че те са наръгали доста пъти с нож жертвата си без оправдана причина.
Междувременно словесните престрелки сред немски политици във връзка със случая продължиха и през вчерашния ден.
Говорителят на държавното управление Щефен Зайберт сподели, че с изключение на оправданата паника и шока от убийството, "тези шествия на крайнодесни екстремисти, подготвени да упражняват принуждение, и неонацисти нямат нищо общо със скръбта по някого или със загрижеността за даден град или общественост ".
Йорг Мойтен - един от съпредседателите на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия " (АзГ), която е измежду уредниците на митингите - отбрани деянията на крайната десница в Кемниц. В същото време той разграничи АзГ от една "много дребна част от стачкуващите, извършващи актове на принуждение против почтени хора с хипотетичен мигрантски генезис ".
Мойтен позволи, че някои от участниците в митингите, отправяли хитлеристкия привет, може да са били внедрени саботьори.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пък стана обект на рецензии, откакто показа във Facebook линк към концерта. Причина за това са крайнолевите убеждения на част от участвалите групи и по-специално на Feine Sahne Fischfilet. Тази тайфа в миналото е била под наблюдаване от страна на немското контраразузнаване поради съмнения, че нейните членове изповядват екстремистки леви възгледи, показва ДПА.
Щайнмайер по-конкретно бе неодобрен от Анегрет Крамп-Каренбауер, генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.
Мобилизацията против имигрантите обаче усилва известността на крайната десница в Германия, отбелязва Франс прес. Според последните изследвания на публичното мнение АзГ към този момент е на трето място измежду партиите с 16 % - единствено с един пункт след социалдемократите, по-малкия сътрудник в ръководещата коалиция отпред с канцлера християндемократ Ангела Меркел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР