Най-малко 64 загинали, блокирани хора без подслон в очакване да

...
Най-малко 64 загинали, блокирани хора без подслон в очакване да
Коментари Харесай

Ураганът Хелън взе най-малко 64 жертви, милиони са без електричество

Най-малко 64 починали, блокирани хора без заслон в очакване да бъдат избавени и милиони хора без електричество е равносметката дотук от прекосяването на урагана " Хелън " през югоизточните елементи на Съединени американски щати. По-рано беше обявено за 56 жертви. На този декор започнаха работите по разчистването на вредите от разрушителното злополучие, съобщи Асошиейтед прес.

Aerial footage captures the extensive flooding in Asheville, North Carolina, as Helene submerged buildings.
— AccuWeather (@accuweather)
" Не съм виждала толкоз доста хора без дом, колкото виждам в този момент " , сподели Джаналия Ингланд от Стайнхачи, Флорида, малко крайречно градче, разполжено в отдалечения регион Биг Бенд. Ингланд е провела акция за дарения за потърпевшите си другари и съседи от урагана, доста от които не могат да получат застрахователно обезщетение за домовете си.

" Хелън " доближи сушата в региона Биг Бенд като вихър от четвърта категория в четвъртък вечер с ветрове със скорост от 225 км/ч .

Оттам стихията бързо мина през Джорджия, където губернаторът Брайън Кемп дефинира ситуацията като " все едно е паднала бомба ", откакто прегледа от въздуха разрушените домове и покритите с парчета автомагистрали в щата. " Хелън " последователно отслабна, само че се насочи към Северна и Южна Каролина и Тенеси, като донесе със себе си проливни дъждове, вследствие на които реки излязоха от коритата си, а язовири бяха застрашени от преливане.

Западната част на Северна Каролина беше изолирана от света, откакто свлачища и наводнения постановиха затварянето на Междущатска автомагистрала 40 и други пътища.

Hurricane Helene about make
landfall moving 24 miles per hour towards Tallahassee at a cat 4 possible cat 5 prayers to those in the Big Bend, Appalachia Bay areas and in the path we are still getting winds of 130-150 miles per hour.

Not much to slow this down until after…
— World life (@seautocure)
Организирани бяха стотици избавителни акции, само че нито една от тях не беше по този начин изпълнена с драматизъм, както тази в отдалечения окръг Юникой в източната част на Тенеси, където десетки пациенти и медици бяха евакуирани с хеликоптер от покрива на болница, съвсем напълно останала под вода. Спасителните интервенции продължиха и в Северна Каролина, където под вода остана част от град Ашвил.

" Да кажем, че сме били заварени неподготвени, би било едва " , сподели Куентин Милър, областен шериф.

Колата на Джанета Барфилд била блокирана в придошлите води, само че полицейски чиновник съумял да я избави тъкмо когато водата към този момент била до скута ѝ.

" Всичко се случи толкоз бързо, уплаших се до гибел, тъй като в никакъв случай до момента не ми се беше случвало сходно нещо " , сподели Барфилд, пътуваща здравна сестра.

Макар и в окръга да има жертви, шефът на локалната работа за спешна помощ отхвърли да показа детайлности, защото извадените от строя мобилни мрежи пречат да бъдат известени първо околните.

Роднини на хора в неопределеност, от своя страна, разгласяват обезверени апели за помощ във Facebook. Сред чакащите вести е Франсин Кавано, чиято сестра ѝ споделила тъкмо при започване на бурята в Ашвил, че се връща да ревизира посетители във ваканционен обект. Кавано, която живее в Атланта, от този момент не може да се свърже с нея.

" Мисля, че хората са изцяло блокирани " , сподели тя.

Бурята, която в този момент е категоризирана като постропически циклон, се чака през днешния ден да връхлети Долината на Тенеси, заяви Националният център по ураганите.

Стихията провокира най-голямото от век насам наводняване в Северна Каролина, където губернаторът Рой Купър разказа ситуацията като " пагубно ", до момента в който на този декор спасително-издирвателни екипи, изпратени от 19 щата и федералното държавно управление, се притекоха на помощ. В едно от обитаемоте места в щата, Спръс Пайн, сред вторник и събота са паднали валежни количества от 0,6 м.

В Атланта за последните 48 часа стойностите са 28,24 см, най-голямото валежно количество, откогато стартира да се води статистика през 1878 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР